Neurokirurgen Mazen Dahen och hans familj flydde tillsammans med kollegan Mohanad Jammo som också flydde med sin familj. De jobbade på samma sjukhus i Aleppo i Syrien.
De var kollegor och grannar, och när kriget gjorde det omöjligt att stanna i Aleppo flydde läkarna med sina familjer till Libyen. Där lyckades de få plats på en båt över Medelhavet.
– Jag sökte asyl på svenska ambassaden, men de sa att jag måste komma till Sverige. Vi visste inte att det var så farligt, vi trodde att det var lite farligt men inte väldigt. Det var en stor båt, 22 meter lång, berättar Mazen.
Skottlossning
Men båten hamnade mitt i en skottlossning, och kapsejsade på havet. 180 människor omkom, därav två av Mohanads barn och hela Mazens familj, frun och de tre barnen.
– På några sekunder ändrades hela mitt liv och tog slut. Allt var slut för mig. Jag önskar att jag också försvunnit i havet. Men jag kunde inte det.
De hamnade på Malta, och därifrån tog de sig till olika länder. Mohanad Jammo och hans fru och lilla dotter flyttade till södra Tyskland, och Mazen Dahen for ensam till Sverige.
– Det var vår dröm. Vi trodde att det skulle vara bra för barn. Men nu är här inga barn, säger han och pekar runt i den tomma lägenheten i Vänersborg där han är placerad av kommunen.
Olika regler
Det är ett och ett halvt år sedan flykten. Sedan dess har de båda läkarna studerat hårt för att nå de höga kraven på språkkunskaper som finns för läkare i både Sverige och Tyskland. Mazen Dahan var paralyserad av sorg de första månaderna, så Mohanad hann före med att klara språktestet för den höga nivå som krävs för just läkare som kommer från länder utanför EU.
Men om två månader räknar Mazen också med att klara det. Och där slutar likheterna mellan de två länderna. För i Tyskland räcker det med att man klarar testet med språkkunskaperna och kan dokumentera sin läkarexamen för att få ett tillfälligt tillstånd att arbeta som läkare i två år.
– För tyskarna är det viktigaste att man jobbar, säger Mohanad Janno.
Måste lägga fram bevis
Nu är de i varsitt land i Europa, men bara Mohanad Jammo har fått börja jobba som läkare.
– Mazen var en fantastisk neurokirurg. Jag var med honom i hjärnoperationer, och svåra tumörer i ryggraden, berättar Mohanad Jammo.
Efter två år ska han sedan visa upp att han har gjort den medicinska examina eller bevis och dokumentation från arbetsgivare att han klarar sitt jobb för att få en permanent läkarlicens.
Reglerna gäller i hela Tyskland, men det är delstatens Rheinland-Pfaltz myndighet för sociala och vård-frågor som ger de tillfälliga tillstånden för läkare.
– Vi ser till patientsäkerheten genom att vi kräver att de arbetar under överseende av en läkare, med handledning, säger avdelningschefen Irmgard Rose-Natzschka. Vi välkomnar de utländska läkarna och sjukhusen anstränger sig för dem. De behövs för vi har läkarbrist här.
Inte ens fått svar
Men medan Mohanad Jammo arbetar som allmänläkare på sjukhuset i Bad Bergzabern i södra Tyskland och arbetar sig fram emot sitt tillstånd även som specialist i anestesi, så har Mazen Dahen flera år kvar till att han får arbeta som läkare i Sverige. Ändå är det läkarbrist även här, och Mazen är dessutom neurokirurg.
– Jag har inte ens fått svar på mitt första brev med min ansökan till Socialstyrelsen. Det tar åtta månader. Ändå har jag en internationell examen, jag finns i internationella datasystem det är bara att slå in mitt nummer.
Så i väntan på tillstånd att få börja processen mot en svensk legitimation pluggar han svenska och ska börja arbeta som undersköterska i sommar.
Men det är ändå inte det som upptar hans många ensamma timmar i sin tomma lägenhet i Vänersborg.
– Även om jag blev den bästa neurokirurgen i världen så är det ingenting mot vad jag har förlorat.