SVT Nyheter har frågat om det finns någon politisk fråga där partiet lokalt har en annan uppfattning än partiet på riksnivå. En övervägande majoritet av svaren handlar om en splittring inom flyktingfrågan. Foto: TT

Flyktingfrågan splittrar partierna – kommunala företrädare vill se generösare linje

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingfrågan splittrar Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. På kommunal nivå vill flera företrädare för partierna ha en generösare flyktingpolitik än den moderpartiet förespråkar, visar SVT:s valkompass som lanseras i dag. Sedan förra valet har partierna svängt kraftigt i frågan.

Samtliga riksdagspartier har fått ta ställning till påståendet ”Sverige ska ta emot färre flyktingar” i SVT Nyheters valkompass. Socialdemokraterna, som under året skärpt sin asylpolitik, svarar centralt att det är ett ”mycket bra förslag”.

”Vi vill att Sverige ska fortsätta ta emot flyktingar, men inte mer än vår andel av de flyktingar som kommer till EU, vilket skulle innebära färre flyktingar till just Sverige jämfört med idag”, skriver partiet.

Val 2018 – #dinröst

För fyra år sedan när exakt samma fråga ställdes till partiets riksdagskandidater svarade en majoritet att det var ett ”mycket dåligt förslag”.

”Partiet centralt har en för kategorisk inställning”

På kommunnivå, där lokala partiföreträdare för Socialdemokraterna fått ta ställning till påståendet ”Vår kommun ska ta emot färre flyktingar”, tycker endast 4 procent av de som svarat i år att det är ett mycket bra förslag, tvärtom svarar 77 procent att det är ett ganska eller mycket dåligt förslag.

SVT Nyheter har också ställt frågan till lokala partiföreträdare om det finns någon politisk fråga där partiet lokalt har en annan uppfattning än partiet på riksnivå. En övervägande majoritet av svaren handlar om en splittring inom flyktingfrågan.

”För oss var det en svår retorik att hantera i och med utspelet om migrationspolitiken. Många hos oss lokalt är engagerade i och brinner för mottagande och integrering våra nya kommuninvånare”, skriver Socialdemokraterna i Mönsterås kommun.

Lokala partiföreträdare i Skellefteå lyfter också fram migrationspolitiken: ”Där tycker vi att partiet centralt har en för kategorisk inställning. Vi har goda erfarenheter av nya invånare från andra kulturer och de är viktiga för vår framtida välfärd”.

Vill ha mjukare migrationspolitik

Samma splittring syns inom Kristdemokraterna. Centralt tycker partiet att det är ett ”ganska bra förslag” att Sverige ska ta emot färre flyktingar. Lokalt tycker 72 procent att det är ett ganska eller mycket dåligt förslag att deras egen kommun ska ta emot färre flyktingar.

Kristdemokraterna har liksom Socialdemokraterna svängt i frågan sedan förra valet då man svarade att det var ett mycket dåligt förslag att Sverige ska ta emot färre flyktingar.

På frågan om partiet lokalt har en annan uppfattning än vad dess parti har på riksnivå svarar Kristdemokraterna i Hudiksvall att de vill ha en mjukare migrationspolitik.

”Som bättre stämmer överens med den kristdemokratiska människovärdesprincipen. Vi anser inte att partiet på riksnivå har den inställningen idag”.

Också inom Liberalerna finns en spricka mellan vad partiet centralt tycker och vad de lokala företrädarna tycker. 80 procent lokalt tycker att det är ett ganska eller mycket dåligt förslag att Sverige ska ta emot färre flyktingar medan Liberalerna på riksnivå tycker att det är ett ganska bra förslag.

Vilket parti tycker som du? Gör SVT:s Valkompass här!

Skillnader mot 2014

2014 ställdes samma fråga om Sverige ska ta emot färre flyktingar till kandidaterna till riksdagen. Då ställde vi inte frågan till partiet centralt, utan vägde ihop de svar vi fått från respektive partis kandidater. Extra stor vikt lades vid vad ledande företrädare hade svarat på kompassen, såsom partiledare, gruppledare, ministrar och före detta statsråd. Då svarade alla partier utom SD att det var ett ”mycket dåligt förslag” att Sverige ska ta emot färre flyktingar.

Så många flyktingar tar Sverige emot

Asylsökande

2013: 54 259

2014: 81 301

2015: 162 877

2016: 28 939

2017: 25 666

2018 (tom maj) 8 705

Beviljade uppehållstillstånd

2013: 24 498

2014: 31 220

2015: 32 631

2016: 67 258

2017: 27 205

2018 (tom maj) 5 168

Så här gjorde vi

Det här är första gången som SVT gör en lokal valkompass för kommun- och landstingsvalet. Kompassen är uppbyggd på samma sätt som riksdagsvalskompassen, dvs besökaren tar ställning till ett antal politiska påståenden och kompassen ger då en indikation vilket partis politik som ligger närmast.

För att veta hur kompassen ska fungera måste SVT samla in svar från de lokala partiföreträdarna. Vi skickar alltså samma frågor som finns i kompassen till alla partier som är representerade idag i respektive kommun och landsting. Och det är deras svar som hjälper oss kalibrera kompassen.

På samma sätt har vi ställt frågor till riksdagspartierna centralt. Rikspartierna har bland andra frågor tagit ställning till frågan ”Sverige ska ta emot färre flyktingar”, medan partiernas lokala företrädare har fått frågan ”Vår kommun ska ta emot färre flyktingar” 

Det är från dessa svar som vi har sammanställt den statistik och de uppgifter som ligger till grund för artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet