Magnus Weberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo. Foto: TT/Sjöbo kommun/CCommons

Folkomröstningens skugga vilar fortsatt över Sjöbo

Uppdaterad
Publicerad

Det som hände i Sjöbo för 30 år sedan har gett kommunen en stämpel som är svår att tvätta bort. Folkomröstningen där närmare 70 procent av befolkningen röstade nej till att ta emot flyktingar har påverkat kommunens attraktionskraft.

– Vi dras fortfarande med den stämpeln men vi förtjänar inte den, säger Magnus Weberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo.

Han säger att det som hände för 30 år, då invånarna i hans kommun sa nej till flyktingmottagning, har gjort Sjöbo rikskänt på ett negativt sätt.

– Stämpeln är väl utsuddad innanför Skånes gränser men kommer man längre norrut lever folkomröstningen kvar i folks medvetande. Jag är övertygad om att den har kostat Sjöbo väldigt mycket pengar, säger Magnus Weberg.

Bättre pendlingsmöjligheter

Han nämner företag som funderar på att etablera sig i kommunen men som drar sig ur och privatpersoner som funderar på att köpa hus i Sjöbo men som är rädda för att de inte ska få tillbaka sina pengar vid en försäljning. Han arbetar med att öka kommunens attraktionskraft och pekar på två saker som måste förbättras.

– Vi är en av få kommuner som inte har en station och därför måste våra bussförbindelser bli bättre. Vi måste också ha bättre infrastruktur för i rusningstrafik är det trångt på vägarna, säger Magnus Weberg.

Många av de som flyttar till Sjöbo arbetar i andra kommuner. De vill ha bra och smidiga pendlingsmöjligheter. Huspriserna har börjat stiga men fortfarande är de låga jämfört med storstadskommunernas.

– Jag tror att många barnfamiljer som flyttar hit gör det för att det är lugnt och för att det är låga huspriser, säger Eva Almryd, vars dotter bor med sin familj i Sjöbo.

”Förtjänar inte stämpeln”

Vad tror du folkomröstningen om flyktingmottagning har för betydelse idag?

– Jag tror inte man bryr sig om gammal tråkig historia, säger Eva Almryd. Själv har hon ett sommarhus i kommunen.

Kommunalrådet vill förmedla den bild han har av sin kommun.

– Sjöbo är en fantastisk kommun på alla sätt. Vi förtjänar inte den stämpel vi har, säger Magnus Weberg (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.