Kosttillskott räknas som ett livsmedel och den som är ansvarig för att se till att kosttillskotten är säkra att äta är i första hand företagen som säljer dem. Men tillsynen av att rådande regler följs sköts av varje enskild kommuns livsmedelsinspektörer. Detsamma gäller produkter som säljs på nätet.
LÄS MER: Tillsynen av kosttillskott – så funkar det.
När Plus granskar rapporterna från de tillsyner som gjordes 2015 och jämför med utbudet i butik, så visar det sig att en produkt som fick saluförbud i Järfälla kommun för över ett år sedan fortfarande finns att köpa i grannkommunen Sundbyberg. En annan produkt som portats från hyllorna i Lund hittar vi i en svensk nätbutik.
”Fullständigt oacceptabelt”
Lars Lilja, vice ordförande för Dopingkommissionen, är kritisk till att det ska krävas 290 kommunala beslut för att få bort en hälsofarlig, och ibland också dopingklassad, produkt från marknaden.
–Det är fullständigt oacceptabelt att det ska vara på det sättet. Livsmedelsverket borde ta ett mycket större ansvar för att kontrollera kosttillskotten.
–Om Livsmedelsverket hade en fungerande kontroll och hittade förbjudna eller hälsofarliga produkter, så skulle de naturligtvis kunna genomföra ett saluförbud i hela landet omedelbart, säger Lars Lilja.
LÄS MER: ”Man kan inte lita på innehållsförteckningen”
”Politiskt beslut att ha det så”
Jan Sjögren är avdelningschef på Livsmedelsverket, som har i uppdrag är att verka för en effektiv och likvärdig livsmedelskontroll i hela landet.
Ett kosttillskott som fått saluförbud i en kommun kan fortsätta säljas i en annan, är det säkert för konsumenten?
–Nej, egentligen är det ju inte okej att sälja det, för någon har iallafall bedömt att det är en farlig produkt och då är det företagets ansvar att det ska väck från marknaden, säger Jan Sjögren.
–I den bästa av världar så är det ju så att företag som är seriösa märker ”okej, nu har vi ett bekymmer med en produkt. Det är rimligt att vi ser till att den försvinner från alla kommuner i Sverige”. Det är det rimliga.
Men Plus granskning visar alltså konkreta exempel på när detta inte funkat i praktiken, något som Jan Sjögren håller med om att är problematiskt.
–Men det är en följd av att vi har valt i Sverige att ha ett system som innebär att de enskilda kommunerna har egna ansvar att se till att produkterna kommer bort från marknaden när de väl upptäcks vara farliga. Det är ett politiskt beslut att ha det på det sättet.
Försöker utveckla varningssystem
Livsmedelsverket har enligt Jan Sjögren drivit frågan om att få möjlighet att utfärda så kallade rikssaluförbud, men fått tydliga signaler från regeringen om att detta inte är aktuellt, det kommunala självstyret ses som viktigare än problematiken kring kosttillskotten.
Istället har verket fått i uppdrag att utreda och utveckla ett varningssystem för att kunna sprida information gällande farliga produkter effektivare. Utredningen ska vara klar senast februari 2017.
Livsmedelsverket har också fått i uppdrag att utveckla en effektiv kontroll av internethandel med livsmedel. Den rapporten skickades nyligen till regeringen.
Se hela inslaget om kosttillskott torsdagen den 20 oktober, 21:00 i SVT1 – eller i SVT Play.
Plus granskning
- När Plus kontaktade landets 290 kommuner och begärde ut alla tillsynsrapporter från 2015 svarade 205 kommuner. Av dem hade bara drygt hälften gjort en kontroll kring om det såldes hälsofarliga kosttillskott i den egna kommunen under förra året.
- Totalt fick vi in 556 tillsynsrapporter och i dessa nämns allt från bristfälliga innehållsförteckningar till produkter som innehåller läkemedelsklassade substanser. I ett fall rapporteras det om en produkt som innehåller amfetaminliknande ämnen.
- Sex inspektioner ledde till att den granskade produkten fick saluförbud i kommunen där inspektionen gjordes.