Förbud mot snus i fler kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner har i år skärpt sina regler kring snusning på arbetstid. Men det kan bli svårt för arbetsgivare att kräva att regeln följs om det prövas rättsligt, menar en civilrättsexpert.

Gislaveds kommun har skärpt sin tobakspolicy i år och anställda får inte längre varken snusa eller röka under arbetstid inom skolan, förskolan och den kommunala vården. Men fackförbundet Kommunal menar att det här slår olika mot olika yrkesgrupper, och att kvinnodominerade yrken riskerar att drabbas hårdare.

– Vi har medlemmar som inte har rast under hela sitt arbetspass utan man har måltidsuppehåll ihop med sin brukare och vi har personliga assistenter som jobbar 24-25 timmar i sträck, säger Maybritt Reljanovic, ordförande i Kommunal i Gisalved/Gnosjö.

Men Suzi Pergel, personalchef i Gislaved, försvarar förbudet.

– Det kanske man kan tycks som anställd att det är orättvist men tittar vi på brukarperspektivet och vilka vi är till för så jobbar man ju närmare vårdtagare, elever och barn än till exempel i gatu- och parkverksamheten, säger hon.

Fler på gång i år

I minst ett femtontal kommuner i landet och inom tre landsting är det snusförbud för de anställda, i olika utsträckning. Och i bland annat Bjurholms kommun är nya regler kring snus på gång.

För några månader sedan införde Hammarö tobaksförbud, där snus ingår, på arbetstid inom all kommunens verksamhet. Främst berodde det på hälsoskäl för personalens skull.

Skulle man kunna bli av med jobbet om man fortsätter att bruka tobak på arbetstid?

–Ja, det skulle säkert kunna bli så ifall man fortsätter efter flera påtalande. Men främst ger vi våra medarbetare möjlighet att få hjälp att sluta utifrån ett hälsoperspektiv, säger Lars Rogemyr, personalchef i Hammarö.

Tog bort snusförbudet

I Bräcke har kommunen gjort tvärtom. Där tog de bort totalföbudet på snus för ett par år sen och nu gäller det enbart för som jobbar med barn och unga.

– Det var svårt att efterleva, snusare kan stoppa in en snus när som helst utan att folk märker det, säger Jörgen Persson (S), i Bräcke.

Jenny Julén Votinius docent i civilrätt, menar att det i många fall kan bli svårt för arbetsgivaren att kräva att regeln följs om det prövades rättsligt.

– Arbetsgivare har en grundläggande rätt att utfärda ordningsföreskrifter för vad som ska gälla på arbetsplatsen. Men i det här fallet ställs den rätten mot arbetstagarens rätt till sitt privatliv och sin integritet och den rätten är skyddad i både Europakonventionen och regeingsformen, säger Jenny Julén Votinius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.