Enligt SR Ekot fick den före detta chefen information om misstankarna mot honom redan en och en halv månad innan han greps.
Myndigheten gjorde en polisanmälan mot mannen i november 2016. Sedan ex-chefen fått besök av TV4:s Kalla Fakta i december mejlade han en chef på myndigheten och berättade om besöket och undrade ”vad är det som händer?”.
Då beslutade flera chefer – efter förslag från generaldirektören Björn Anderson – att de skulle berätta för den huvudmisstänkte om den polisanmälan de gjort. Det är ett beslut som kan påverka polisutredningen, anser flera korruptionsexperter Ekot pratat med.
”Det är olämpligt”
– Jag tycker att det är olämpligt när det är en så här stor fråga, att man avslöjar det överhuvudtaget. Jag skulle nog inte underrätta en sådan person, säger korruptionsexperten Torbjörn Lindhe, till Ekot.
Sex personer är misstänkta i den omfattande härvan, som avslöjades av TV4, däribland Björn Anderson.
Ex-chefen anklagas bland annat för att ha hyrt ut hus som tillhört Fastighetsverket till släkt och vänner. Mannen ska även ha renoverat sina privata fritidshus med skattepengar.
Bakgrund: Skandalen på SFV
En tidigare fastighetschef vid myndigheten misstänks ha hyrt ut hus som tillhört Statens fastighetsverk (SFV) till släkt och vänner, enligt TV4:s Kalla fakta. Mannen ska även ha renoverat sina privata fritidshus med skattepengar genom att blåsa upp fakturor med miljonbelopp från ett byggföretag där hans fru jobbade. Om de misstänkta döms riskerar de fängelse.
Minst åtta anställda har sedan 2011 på olika sätt varslat verksledningen om misstänkt korruption. Men inte förrän i november 2016 polisanmälde verket saken.
Sex personer är misstänkta för brott. Generaldirektören Björn Anderson, en fastighetsdirektör vid verket, en tidigare fastighetschef och dennes hustru misstänkta för korruptionsbrott. Dessutom är en annan person, som är anställd hos en leverantör, misstänkt för grovt givande av muta och medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt brott.