– Jag tycker synd om förhandlarna, det här är verkligen ett mardrömsscenario, säger Sten och tillägger:
– Det här är ett fruktansvärt svårt förhandlingscase.
I onsdags meddelade parterna att man var redo att åter sätta sig ned vid förhandlingsbordet. Detta efter att man så sent som för ett par veckor sedan gett upp flera års förhandlingar om ett nytt huvudavtal. Pressen på parterna att återuppta samtalen har dock varit väldigt stor, inte minst från politiskt håll då Vänsterpartiet hotar med att lägga fram en misstroendeförklaring i riksdagen om statsminister Stefan Löfven skulle göra alltför stora förändringar i arbetsrätten.
Enligt Viveca Sten kan det politiska och mediala strålkastarljuset på förhandlingarna, tillsammans med att man inom LO är splittrat om vad man egentligen vill, ligga parterna i fatet och göra det ännu svårare att komma överens.
– Det leder till frustration, irritation och naturligtvis ännu mer gnissel i maskineriet, säger hon.
Stockholmssyndromet
Viveca Sten menar att långa, svåra förhandlingar under stora påtryckningar utifrån ibland kan få lite oväntade följder.
– Då kan man få ett Stockholmssyndrom i förhandlingsrummet. Förhandlarna själva kan tycka att man kan komma överens och veta vad man ska göra, men omvärlden begriper inte det, säger hon.
– Det blir ett vi mot världen.
Gå tillbaka till sakfrågorna
I sådana här svåra och segdragna förhandlingar gäller det att gå tillbaka och fokusera på sakfrågorna, vad förhandlingarna egentligen handlar om och försöka slå bort allt annat som kan påverka, menar Viveca Sten.
– Lägg all personkemi åt sidan. Folk tror ofta att när man går in i förhandlingsrummet så är man saklig och kall, men det är inte sant.
LO, PTK och Svenskt Näringsliv lämnar ett besked om resultatet av förhandlingarna tidigast klockan 13.00 idag.