Forskaren om största hackarhoten: Har lyckats ta över pacemakers

Uppdaterad
Publicerad

För privatpersoner har datorsystemens intåg i vardagen gett stora fördelar – men säkerhetshål kan i vissa fall medföra livsfara – till exempel om bilar och pacemakers angrips av hackare.

Alla datorsystem har säkerhetsbrister – och när hackare får korn på dem kan de utnyttjas. När det gäller vissa sorters system kan cyberangrepp vara direkt livsfarliga, framhåller Pontus Johnson, professor i nätverk och systemteknik vid KTH, i Aktuellt.

– Det man kan ligga sömnlös över är att våra liv kan utsättas för angrepp. Bilar kan hackas, och då kan man ta över styrningen av bilen. Man har också lyckats hacka pacemakers och insulinpumpar.

”Osinlig mängd säkerhetshål”

Säkerhetshålen täpps till när de upptäcks, men det är i stort sett omöjligt att få till ett vattentätt skydd mot angrepp.

– Vi skapar de här systemen med en osinlig mängd säkerhetshål och så fort vi uppdaterar dem tar vi bort ett hål men lägger till ett nytt. Vi får inte bukt med det problemet, och det är ett jätteallvarligt problem, säger han.

Som privatperson finns det ändå enkla åtgärder som kan ge visst skydd mot hackarattacker.

– Man ska inte ha dåliga lösenord, man ska uppdatera systemen och använda sig av tvåfaktorsautentisering, säger Pontus Johnson.

Hör Pontus Johnson berätta om hoten mot privatpersoner i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.