Huruvida barn sprider coronaviruset eller inte har varit en kontroversiell fråga på sistone, i samband med skolstarten. Vissa forskare har till och med krävt att barnen ska förses med munskydd, för att förhindra en befarad explosiv ökning av smittspridningen.
Men barn är inga smittspridare. Det konstaterar finländska läkare efter att ha provtagit 11 000 barn för corona i augusti. Av dessa var endast fem barn – eller motsvarande 0,045 procent – positiva, uppger nyhetsbyrån SPT.
Det var under onsdagen som Harri Saxén, avledningsöverläkare vid Helsingfors universitetssjukhus (HUS), informerade om coronaläget. Enligt honom har HUS testat över 6 000 barn i 0–5-årsåldern och över 5 000 barn i 5–10-årsåldern.
Skolor inte smitthärdar
I den yngre gruppen hittades fyra coronafall, och i den äldre bara ett. Bland de barn som var tio år eller äldre var fallen något fler.
Enligt Harri Saxén förväntade man sig i början av pandemin att förskolor skulle bli något av smitthärdar för det nya coronaviruset. Så blev det inte. I stället har barn blivit smittade på andra sätt.
– Smittan kommer nästan alltid från vuxna. Det är osannolikt att sjukdomen smittar på dagis, säger Harri Saxén.
Eftersom varje test kostar 150 euro, motsvarande knappt 1 600 kronor, är det inte ekonomiskt försvarbart att testa barn, anser Harri Saxén.
– Det här orsakar stora kostnader. Bara i augusti har vi använt ett par miljoner (euro) på att testa barn, vilket är rätt mycket med tanke på att vi bara hittat fem fall, säger han.