Under onsdagen presenterar Mottagandeutredningen sitt betänkande.
Utredningen tillsattes i november 2015 med uppdraget att föreslå åtgärder för att skapa ett sammanhållet system för mottagande och bosättning av asylsökande, nyanlända samt ensamkommande barn.
På DN Debatt riktar regeringens särskilda utredare Martin Olauzon skarp kritik mot det nuvarande systemet och skriver att ”mottagandesystemet måste förändras i grunden”.
Statliga ankomstcenter
Utredningen föreslår bland annat att statliga ankomstcenter inrättas där alla myndigheter och aktörer som den asylsökande behöver möta ska finnas tillgängliga.
Att bo på ett ankomstcenter föreslås bli obligatoriskt och där ska asylsökande även kunna ta del av information om Sverige samt delta i en obligatorisk kartläggning av utbildning och yrkesbakgrund.
Statliga avresecenter
Utredningen föreslår också att så kallade avresecenter inrättas för personer som får avslag på sina asylansökningar.
”För att upprätthålla en långsiktig migrationspolitik som värnar asylrätten är det helt avgörande att personer som har verkställbara avlägsnandebeslut återvänder direkt. Vi föreslår därför att det ska vara obligatoriskt för dessa personer att bo i statliga avresecenter”, skriver Martin Olauzon på DN Debatt.
Vidare föreslår utredningen begränsningar av EBO, lagen om eget boende. Det ska bli möjligt för kommuner med socialt och ekonomiskt utsatta statsdelar att göra en social prövning av eget boende.
Huvudförslagen i Mottagandeutredningen
- Obligatoriska ankomstcenter för rättssäker och snabb asylprövning.
- Obligatorisk samhällsinformation och kartläggning av utbildning och yrkesbakgrund.
- Boende och insatser under väntetiden som förbereder för etablering i Sverige eller återvändande till annat land.
- Effektiva ersättningar till kommunsektorn.
- Obligatoriska avresecenter för dem som har ett verkställbart avlägsnandebeslut.
- Social prövning av eget boende (EBO) i vissa kommuner.