Hör försvarets före detta ljudexpert om hur det gick till när en signal till SMHI:s boj misstogs för en ubåt under operation Örnen 2014 – och hur osäker bevisning användes som underlag för säkra uttalanden på presskonferensen. Foto: SVT/Dokument inifrån: Under ytan

Försvarets ljudexpert: Aldrig hittat ljudbevis på främmande ubåt

Uppdaterad
Publicerad

Peter Gnipping var en av Försvarsmaktens mest erfarna ljudexperter, vars analyser har använts som bevis på att främmande ubåtar kränkt svenskt vatten. I Dokument inifrån: Under ytan berättar han nu om bristen på bevis. 

– Jag hittade aldrig någonting som man kunde säga, ja det här är en ubåt. 

Peter Gnipping är före detta chef för försvarets ljudanalysavdelning Musac och har jobbat med att analysera undervattensljud i 27 år. Hans berättelse är en bärande del i Dokument inifråns granskning av försvarets jakt på främmande ubåtar i svenska vatten. Programmet beskriver “allvarliga systemfel” i försvaret och hur “hypoteser upphöjdes till fakta”.

– Mitt syfte med det här är inte att sätta dit folk och säga att de är tokstollar. Det som fick mig att tappa modet, det var Operation Örnen 2014. Alla de här åren, vi har inte lärt oss någonting. Jag blev nedslagen. Vi har inte gjort en riktig erfarenhetsanalys av det som har hänt, de system vi har använt och tittat på hur borde vi ha gjort, säger han. 

“Fick kalla kårar” 

Operation Örnen genomfördes 2014 i Stockholms skärgård efter att försvaret hade fått in vittnesmål om misstänkt aktivitet. I efterspelet till operationen var en ljudinspelning ett av de starkaste tecknen på att det hade förekommit främmande ubåtar i svenska vatten. Peter Gnippings utredning av inspelningarna visade senare att ljuden kom från servicearbete på en av SMHI:s väderbojar. Innan dess hade dåvarande överbefälhavare Sverker Göranson hunnit offentliggöra att det var fullt klarlagt att det var en ubåt. Han sa också att ”den avgörande observationen är gjord av försvarsmaktens egna sensorer” – och syftade på just ljudinspelningen. 

– Jag fick ju lite kalla kårar, säger Peter Gnipping i Dokument inifrån.

“Många fler underlag” 

Sverker Göranson menar idag att hans slutsats inte förändrats trots att inspelningen visade sig vara en signal till en väderboj.  

– Det var ett antal andra indikationer, både vid första tillfället och senare, som mycket tydligt underströk att det jag sa var korrekt. Inte i den enskilda indikationen men i resultatet, säger han i Dokument inifrån. 

Ser du det inte som problematiskt att du ändå slår fast någonting där på presskonferensen som sedan visar sig inte stämma? 

– Alltså, problematiskt – ja det är obra, men det är så många fler underlag, inte alla redovisade men några stycken. De är så pass starka att det inte spelar någon roll. 

Dokument inifrån har sökt Eva Skoog Haslum, marinchef, och överbefälhavare Micael Bydén, som båda har avböjt att medverka. SVT Nyheter har varit i kontakt med Försvarsmakten som via pressekreterare Therese Fagerstedt skriver: ”Vi har inte tagit del av dokumentären i sin helhet ännu varför det blir svårt att ge en kommentar på innehållet.”.

Se hela första avsnittet av Dokument inifrån: Under ytan på SVT Play redan nu eller onsdag kväll klockan 21:00 i SVT1.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.