• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Totalt sex män står åttalade i det stora terrormålet vid Solna tingsrätt. Tre av männen åtalas för förberedelse till terroristbrott och samtliga sex män åtalas för terrorfinansiering Foto: Sofia Lantz/SVT

Advokat: Bevisningen bygger på ogrundade påståenden

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarens bevisning bygger på ogrundade påståenden. Det sa advokat Kristoffer Stahre under slutpläderingen av det stora terrormålet.

– Försvaret väntar fortfarande på att åklagaren ska komplettera utredningen med någonting av substans, sa han.

I dag avslutades det stora terrormålet vid Solna tingsrätt. Sex män står åtalade för terrorfinansiering och tre av dem – 30, 39 och 46 år – dessutom för förberedelse till terroristbrott.

Den sista dagen ägnades åt försvarets slutpläderingar.

Terrorgripna

Advokat Thomas Olsson, som företräder 46-åringen, höll sin slutplädering redan i måndags och kritiserade då åklagarens samlade bevisning som han menar utgörs av ett antal enskilda händelser utan tydlig koppling till varandra.

– Det menar jag är en ganska allvarlig brist, sa han.

Inte bombmaterial

Han ägnade en stor del av tiden åt att försöka skjuta hål på åklagarens teori att de kemikalier som 46-åringen köpt in som en del av ett restparti skulle användas för att tillverka en bomb.

En blå dunk som varit märkt ”väteperoxid” har varit en stor tvistefråga under rättegången.

Enligt åklagaren innehöll den ett antal liter när 46-åringen köpte kemikalierna. Men när polisen senare beslagtog dunken, efter ett tillslag i 46-åringens förråd i Strömsund, var den tom.

Thomas Olsson hävdar att den var tom redan vid försäljningstillfället. Väteperoxiden fanns inte heller med på den inventarielista som beskrev innehållet i restpartiet, påpekade han under pläderingen.

– Det finns ingenting som motsäger påståendet att dunken var tom, argumenterade Olsson i rättsalen.

Försökte sälja kemikalier

46-åringen har själv hävdat att han köpte restpartiet för att komma åt den målarfärg som fanns där. Han har också försökt sälja delar av kemikalierna till Strömsunds kommun, påpekade advokaten.

– Det säger sig självt att man inte ska använda saker för att bygga en bomb om man går till kommunen för att sälja sakerna, sa Thomas Olsson.

Gjorde propaganda för pengar

Advokat Robin Söder, som försvarar 30-åringen, påpekade under sin plädering att hans klient inte haft någonting att göra med vare sig införskaffandet, förvaret eller transporten av de uppmärksammade kemikalierna.

Ett bensinkvitto visar att 30-åringen befann sig i Strömsund den 11 november. Han ska då ha deltagit i planeringen av ett attentat, enligt åklagaren. Men ingenting i bevisningen visar på vilket sätt detta ska ha gått till, enligt Robin Söder.

30-åringens medverkan i en propagandafilm för IS förklaras med att han befann sig i ekonomiska svårigheter i ett främmande land utan sociala skyddsnät.

– Han får en fråga och för att tjäna lite pengar läser han upp det här.

Bevisar ingenting

Att det tre åtalade männen bott tillsammans bevisar inte heller att ett terrordåd planerades, enligt försvaret. Åklagaren har inte ”klargjort de väsentliga delarna av händelseförloppet”, resonerade Robin Söder.

– Vad är det som förevarit i den här lägenheten. Vad är det de har pratat om i den här terorrcellen, frågade han retoriskt under pläderingen.

Taffligt men mediavänligt försök

Advokat Kristoffer Stahre, som företräder 39-åringen, gick till hårt angrepp mot åklagaren under sin plädering och sa bland annat att åklagarens bevisning bygger på ogrundade påståenden.

– Försvaret väntar fortfarande på att åklagaren ska komplettera utredningen med någonting av substans, sa han.

39-åringen har lagt upp bilder på folktäta platser i Stockholm på den ryska motsvarigheten till Facebook. Åklagaren hävdar att bilderna är terrormål, men sådana påståenden saknar grund, enligt Kristoffer Stahre.

– Det finns ingen bildtext som förklarar att så skulle vara fallet, det finns ingen chatt som visar att bilderna ska förstås på det sättet, det finns inget vittne som beskriver dem på det sättet, sa han och fortsatte:

– Att hävda att bilderna är terrormål är inget annat än ett taffligt men mediavänligt försök att dölja det faktum att det inte finns någon brottsplan i det här målet, sa han.

Tre fortsatt häktade

I förra veckan släpptes en av de fem personer som sitter häktade i fallet och i dag beslutade rätten att släppa ytterligare en av de misstänkta männen ur häkte.

Det betyder att bara de tre män som är misstänkta för förberedelse till terroristbrott är fortsatt häktade. Dom meddelas den 8 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet