Fortsatt kritik mot Anders Ygemans (S) uttalanden om utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Både internt inom S och från andra partier fortsätter kritiken mot Anders Ygemans (S) uttalanden om utsatta områden. Att införa en gräns för hur stor andel utomnordiska personer som får bo i ett område är helt fel, enligt Tony Haddou (V).

– Det är rasistiskt, säger han i SVT:s Aktuellt.

För hög andel boende med utomnordisk bakgrund i ett område kan vara ett problem, sa integrationsminister Anders Ygeman (S) nyligen i en intervju med Dagens Nyheter. Ygeman lyfte att han med inspiration från Danmark vill se tydligare kriterier för klassificering av utsatta områden. Uttalandena i intervjun fortsätter att kritiseras från flera håll.

– Det är rasistiskt, det är inte ansvarsfullt och det är inte seriöst. Det är ett slag i luften. Om problemet är att människor inte lär sig svenska hade vi kunnat diskutera SFI från dag ett eller mer resurser till skolorna i de här områdena, säger Tony Haddou, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, i en debatt med Ygeman i Aktuellt.

– Man gör klassfrågan och frågan om ekonomiska skillnader till en fråga om etnicitet, det är det som är rasismen i det här, säger Tony Haddou.

Ygeman: Man kan inte blunda för etniciteten

Anders Ygeman slår ifrån sig kritiken: 

– Det är helt fel, jag säger det motsatta i den artikel som det refereras till. Jag säger att kriminalitet, klass och socioekonomiska skillnader är betydligt viktigare men man kan inte blunda för etniciteten. Gör man det så kan man inte sätta in rätt satsningar, säger han i debatten.

Ygeman har tidigare i veckan fått kritik även från C och MP, som precis som V släppte fram regeringen. Men även internt inom S får Ygeman kritik, rapporterar Dagens Nyheter.

– Att sätta en etnisk gräns tycker inte vi är vägen framåt, säger Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst, till DN.

S-topp i Stockholm: ”Det är ovärdigt”

Karin Wanngård (S), oppositionsråd i Stockholm, menar att det viktigaste är att lägga fokus på jobb, utbildning och bostäder. 

– Och det är klart jag vänder mig emot att förenkla debatten till att bara diskutera etnisk tillhörighet, för det är ovärdigt, säger hon till DN.

Jonas Attenius (S), oppositionsråd i Göteborg, ger Ygeman delvis rätt men säger samtidigt till DN att han ogärna vill prata om siffror, apropå Ygemans uttalande om att det är dåligt med områden med en majoritet invånare med utomnordisk bakgrund.

Utsatta områden

Polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre kategorier.

Utsatt område: Karaktäriseras av låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Kan vara hot och utpressning, men även våld på gator och torg och öppen narkotikahandel. Läget anses allvarligt.

Riskområde: Är ett utsatt område, men når inte riktigt upp till definitionen av att vara särskilt utsatt. Läget anses alarmerande.

Särskilt utsatt område: Här är det ”svårt eller nästintill omöjligt” för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen och målsägare i området. Även parallella samhällsstrukturer, extremism och hög koncentration av kriminella. Läget anses akut.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.