Foto: SVT

Fp vässar profilen

Uppdaterad
Publicerad

Jan Björklund vill knyta an till Folkpartiets stolta anor från Bengt Westerbergs tid, när det var jämställdhetspartiet framför andra. Repertoaren med skolan som huvudnummer ska breddas med jämställdhet, en tredje pappamånad och krav på samtycke i sexualbrottslagstiftningen.

Bengt Westerberg är en ikon för många i Folkpartiet. Nästan tjugo år efter att han som socialminister drev igenom en första pappamånad lanserar Folkpartiet en tredj. Jan Björklund har tidigare fått kritik av sina egna partikamrater, till exempel från Birgitta Ohlsson, för att inte ta frågor om jämställdhet mellan män och kvinnor på allvar.

Men på landsmötet i Västerås inledde han sitt tal med jämställdhet och knöt an till gamla kämpar i historien som Fredrika Bremer och Anna Whitlock. Jan Björklund sa själv att han mognat när det gäller synen på jämställdhet. Kanske har han också påverkats av jämställdhetsministern Maria Arnholm, som till skillnad från sin företrädare Nyamko Sabuni, kallar sig feminist. I vilket fall som helst är Folkpartiet i behov av att vässa profilen med fler frågor än skolan.

Pappamånader väg till jämställdhet

Björklund konstaterade på presskonferensen att kvinnors möjlighet att göra karriär i arbetslivet försvåras av att arbetsgivarna satsar på männen, eftersom kvinnorna förutsätts ta hand om barnen. Därför är fler pappamånader en väg till mera jämställdhet, framhöll Björklund.

Men han var, trots det resonemanget, inte beredd att gå längre med ännu fler pappamånader. Flera motioner till landsmötet kräver att föräldraledigheten delas i tre delar, en modell som tidigare röstats ned av ombuden.

Skolan central

Skolan är förstås central på den agenda som Folkpartiet tänker gå till val på. Visserligen har Folkpartiet fått konkurrens av både Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet om skolan, men det är fortfarande Jan Björklund som äger skolfrågan. Han får ständigt stå till svars för de reformer som genomförts inom hans område och Socialdemokraterna har  nu i opinionsmätningarna störst förtroende i skolfrågor. Det som förmodligen bekymrar Björklund allra mest är att hans skolpolitik ännu inte lett till att resultaten i skolan blivit bättre utan snarare tvärtom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.