Trots att Fred Taikon är pensionär arbetar han aktivt för att föra ut romsk kultur till en bredare massa. Han är en av de drygt 4.700 romer som finns med i Skånepolisens olagliga register. Tillsammans med tio andra romer på listan och människorättsorganisationen Civil Rights Defender har han stämt staten, för att få klarhet i att det är just på grund av den etniska bakgrunden som de har registrerats.
Nu är det klart: Staten fälls för diskriminering och de drabbade får 30.000 kronor var.
Hur kände du när du fick veta att det fanns ett register?
– Jag kände bara: Å nej, inte igen. Vi trodde att alla registerfrågan var läkta sår, men nu revs det upp än en gång. Jag tyckte att det luktade 30- och 40-tal. Under det brinnande kriget var det just polisen i Tyskland som gjorde omfattande register över romerna. Och det är ju ungefär vad polisen gjort i Sverige också, säger Fred Taikon.
Tusentals på listan
Listan skapades när Skånepolisen började nysta i släktskap och samband efter att tumult uppstått när två romska familjer drabbade samman på en dopfest i Staffanstorp 2009. Men snart svällde listan, och när Dagens Nyheter avslöjade att den fanns i september 2013, var fler än 4700 personer var registrerade.
– Jag har absolut inget släktförhållande med någon av dem i Staffanstorp. Ingen alls. Det har inte heller min dotter med familj, som bott i Italien de senaste trettio åren. Men de fanns också med på listan, berättar Fred Taikon.
”Förtroende under skosulan”
– Jag är ju en äldre person, så det kanske inte påverkar mig så mycket. Men för mina barn och barnbarn kan drabbas när de blir slagen på när man till exempel söker jobb. Vi är ju inte straffade, men om man finns med i registret kan det ändå sätta spår.
Fred Taikon hoppas att domslutet ska bli ett slut på historien och att bilden av polisen som samhällskyddare byggs upp igen.
– Mitt förtroende för för myndigheten polisen ligger ganska långt under skolsulan idag. Vi har ju alltid sagt till våra barn och barnbarn att om det händer något ska man kontakta polisen för att få hjälp. Men nu är det ju svårt att säga det. Det är svårt, säger Fred Taikon.