Fulaste ortsnamnen

Uppdaterad
Publicerad

Koddeböke, Köttkulla och Flateby är populära impopulära ortsnamn i SVT:s stora jakt på fulaste ortsnamnen.

Två läsare har tipsat om Koddeböke i närheten av småländska Markaryd. Av allt att döma en naturskön liten by trots namnet (”Kodde” lär enligt läsaren Ulf egentligen betyda gris).

Tomas Cederlund hävdar bestämt i ett mejl att han aldrig hört ett fulare ortnamn än Mensträsk.

Kitte H vill gärna slå ett slag på Twitter för Snorrslida utanför Laholm och Brittas hål utanför Lerum men menar att de alls icke är fula. Egentligen.

– Inskränkthet och historielöshet, menar Kitte H är anledningen till att vi i dag tycker namnen är fula men hotar samtidigt med att han har ett ”otal” exempel till.

Flateby impopulärt

Felicia gillar inte Flateby i Göteborg. Det gör inte heller hennes kamrat Johan som bott där hela sitt liv.

Nutidningarna slår ett slag för Barslida i trakten av Markaryd, Köttkulla utanför Ulricehamn har fått två röster (av K/P och Sture) och Anna Maria tycker att Asby på Visingsö gott kunde fått ett vackare namn.

Kroppskärr ofräscht

Malmgrenen bekänner i ett mejl att hon ibland åker förbi Kroppskärr utanför Karlstad trots att hon inte tycker det är fräscht.

Skånska Porrarp har inte begåvats med ett av landets vackraste ortnamn anser Charlie Stjernberg. Han kan inte heller hålla sig från att meddela landets (enligt honom) tråkigaste ortsnamn Gata utanför Söderköping, men nu gällde ju inte uppgiften att räkna upp tråkiga utan fula ortsnamn så Gata får komma med under protest.

Stefan på Twitter påminner om Pungpinan. Uppenbarligen ett riktigt toppennamn enligt äldre tiders namngivare eftersom hela tre orter i landet lystrar till namnet.

En auktoritet i det fördolda

– Äntligen!!!, kanske Tommy Larsson ropade när han blev varse SVT:s upprop om fulaste ortsnamnet, ty fula ortsnamn har han gott om. Tommy Larsson är av allt att döma en vandrande encyklopedi på området och har bidragit med den hittills längsta listan.

Fläskholmen, Fjuckby, Runkarp, Bögebacka, Kåtebol, Arslerud, Rumpsjön, Fånby, Pimpshemmet, Negerbyn, Dödsriket, Pissholmen, Luderbygget, Bögholmen, Snopptorp, Fittgölen, Horkrogen, Fnaskberget, Snoppsvägen, Muslickberget och sist men inte minst Muttabo.

Det är oklart varför Tommy Larsson har dessa kunskaper och vad han är intresserad av i övrigt men vi tackar för hans stora insats.

Fula namnbyten

SVT-medarbetaren Kennet hävdar på fullt allvar att byn Kräkångersnoret både existerar i sinnevärlden och är bebodd av mänskliga varelser men att den numera går under namnet Lövsele. Kennet låter sig dock inte luras utan håller rätt på att Kräkångersnoret ligger på samma plats som alltid, d v s strax söder om Lövånger.

Och Janne P kan berätta att Borensberg minsann också har fult förflutet. Den som skriver postadressen Husby Fjöhl lär alltså inte kunna räkna med att brevet når avsedd mottagare.

Bögared och Böglarhult

Per-Ola i Skåne undrar varför grannbyn heter Böglarhult. Det vet vi inte, men vi vet att det inte alls betyder det ni tror.

Bögared som föreslås av Benjamin betyder förstås också någonting helt annat och nu får nog läsarna börja tänka i andra banor. En viss övermättnad är på väg att infinna sig på Online-redaktionen.

Aspe-sten eller As-pesten?

Ja, det undrar Ulla. Svaret är självklart att Aspesten

ska uttalas As-pesten annars hade ju orten inte platsat i den här listan.

Hoppas Ulla är nöjd med svaret.

En småländsk historia

Erling rör sig ibland i trakterna av Ljungby. Där har han haft anledning att tänka fram följande historia ”Han fick inte napp i Horshult så han åkte till Runkarp”.

Undertecknad skäms för den låga nivån (det är ju snart jul!) och publicerar enbart för Erling också ska skämmas.

Personligen har jag alltid funderat en hel del över vem som bestämde att öländska Kvinnsgröta skulle heta just så. Eller varför vare sig Rumpberget (Hälsingland) eller Homotippen (även den i Hälsingland. Är det verkligen ett lämpligt namn på en soptipp på tjugohundratalet?) någonsin byter namn.

Trekanten är både en ort i närheten av Kalmar och en sjö i Stockholm. Att namnet platsar på listan har inget med geometri att göra.

Och om man tillåter sig själv att läsa namnen på engelska så är inte heller Slut på Mälaröarna det skönaste namnet i riket.

Gula Röven i Kungälv

Andra namn som (väl?) inte ens med den godaste vilja i världen kan anses som vackra är Skitholken (Östhammar), Gula Röven (Kungälv), Höga Skiten (Tanum), Långa Skiten (också den i Tanum...), Ryckepungsvägen (Falun) och Get Johannas väg (Arvika). Inget av dessa namn är ju egentligen några ortsnamn men viss kunskap är av sådant slag att den inte bör undanhållas läsarna.

Fortsätt att höra av er med fler namn så fyller vi på i artikeln.

Daniel Wikdahl

daniel.wikdahl@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.