Som vaccinerad är det möjligt att beställa ett vaccinintyg. Men det är inte något Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, rekommenderar. Foto: SVT

SKR avråder regioner från att utfärda vaccinintyg

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på vaccineringsintyg som kan förenkla resande ökar, i takt med att allt fler vaccinerar sig. Vårdcentraler kan utfärda intyg mot en kostnad, men SKR avråder regionerna från detta.

– Vi kan inte garantera att de går att nyttja i resesammanhang, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

I dag utfärdas inga automatiska intyg efter vaccination, men som vaccinerad är det möjligt att beställa ett vaccinintyg. Det är dock inte något Sveriges kommuner och regioner, SKR, rekommenderar.

Det vaccinintyg man kan beställa kan fås mot en kostnad på vårdcentral eller vaccinationscentral, men Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, ser ingen nödvändighet med att skaffa ett sådant.

– Det är ganska många som vänder sig till vården och ber om ett intyg i väntan på EU:s vaccinpass, men det finns i nuläget ingen garanti för att ett sådant intyg går att använda i något sammanhang.

Det kort man får i samband med vaccineringen kan ha datumen för sprutan skrivet, men detta är en påminnelse för sig själv och inget som går att använda i officiella sammanhang, säger Emma Spak.

Inte en säkerhet vid resor

Enligt henne kan intyget som bara utfärdas av en vårdcentral eller vaccincentral till exempel inte med säkerhet användas vid resor.

– Vi avråder regionerna från att utfärda vaccinintyg i nuläge innan man har de EU-standaliserade vaccinationsbevisen. Vi kan inte garantera att de går att nyttja i resesammanhang, säger Emma Spak.

Inväntar EU:s vaccinpass

Från och med den 1 juli är planen att ett digitalt covid-19-certifikat, ett så kallat vaccinpass ska lanseras och gälla för resenärer inom EU.

– Förutom att det ska visa att man är vaccinerad pekar det också på olika typer av tester, testning mot covid-19 och genomgång av tidigare infektion. Men som sagt, i väntan på hur EU-passet ska se ut avråder vi från att utfärda vaccinintyg från vården eftersom det finns en risk att de inte går att använda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.