Person i polisuniform med namnskylt ”Lars Broms”, hastighetspolis, som håller en mikrofon med SVT-logotyp. Bakgrunden visar en nattlig stadsmiljö med oskarpa ljus och fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Bröms, insatsledare för Rättsmedicinalverkets expertgrupp, berättar om hur polisen gör – och inte gör – för att identifiera offren. Foto: SVT

”Funkar inte som på CSI” – så går identifieringen av offren till

Publicerad

Enligt polisen ska identifieringen av dödsoffren efter masskjutningen i Örebro offentliggöras i dag. Många anhöriga till personer som saknas har då väntat i flera dagar på dödsbeskeden.

– Det har gått väldigt snabbt, säger Lars Bröms, insatsledare för Rättsmedicinalverkets expertgrupp.

Enligt Lars Bröms som leder polisens grupp som jobbar med identifiering hade det inte kunnat göras snabbare.

– Att vi har kommit så här långt tycker jag bara är rent fantastiskt. Men jag förstår ju frustrationen hos de anhöriga att gå och vänta på det här beskedet.

Skjutning vid skola i Örebro

Rättsläkaren: Finns inga snabbspår

Gisela Pettersson, specialist i rättsmedicin, säger att det är så här lång tid det brukar ta och att det inte finns några snabbspår i identifieringsarbetet.

– Skulle identiteten fastställas på alla de här individerna innan veckan är slut skulle det ändå vara väldigt imponerande.

En stor missuppfattning är att anhöriga själva identifierar döda kroppar på bårhuset.

– Det kanske är en villfarelse som människor har med sig från filmer och tv-serier.

Anhöriga är inte inblandade alls i identifieringsprocessen.

– Det vore helt oetiskt.

”Funkar inte som på CSI”

De metoder som används för att säkerställa en identitet på en avliden i katastrofer är att undersöka kroppen och matcha informationen med bland annat tandvårdsjournaler, dna och fingeravtryck från saknade personer.

– I verkligheten funkar det inte som på CSI. Svaren kommer inte direkt, säger Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning vid skola i Örebro

Mer i ämnet