Cirka 16.000 personer lever med personlig assistans och ungefär 2.000 av dem får sin assistans omprövad varje år. Till och med september i år har 418 personer fått minskad eller indragen assistans.
SE: Hundratals demonstrerar mot nedläggningarna – se SVT:s sändning här
För hela 2016 ser det ut som att knappt 560 personer kommer att påverkas negativt innan året är till ända. Antalet personer för vilka omprövningen resulterar i ökat timantal i år verkar bli något större, cirka 610 stycken. Antalet omprövningar i år ser ut att bli betydligt fler än under förra året och detta påverkar siffrorna.
Två assistenter blev en
Nicklas Benn, 29 år, kommer att demonstrera senare i dag i Stockholm. Nicklas lider av en mycket allvarlig förlossningsskada. Han är totalt förlamad, har inget tal och behöver hjälp med allt. I tolv års tid hade han två personliga assistenter dygnet runt. Då kunde Nicklas ta promenader och träffa kompisar.
Men i somras medförde Försäkringskassans beslut att dubbelbemanningen upphörde. Den ansågs inte nödvändig för att bryta hans regelbundet återkommande krampanfall. Då blev Nicklas fången i sin lägenhet. Med bara en assistent större delen av dygnet är det inte längre möjligt för honom att lämna hemmet.
Inget eget liv
Kicki Benn, Nicklas mamma, ser hela familjens tillvaro uppriven i och med beslutet att ta bort dubbelbemanningen. Från 12 på dagen till 07 nästa morgon har Nicklas bara en assistent närvarande. Om Nicklas då drabbas av svår kramp måste någon av föräldrarna rycka in för att hjälpa assistenten att bryta krampen innan Nicklas tar skada.
– Vi föräldrar har jour när Nicklas bara har en assistent, säger Kicki Benn. Vi turas om att vara hos honom på eftermiddagarna efter jobbet. Vi har hela tiden ett stort ansvar för ett barn som är 29 år. Det påverkar oss jättemycket. Sedan i somras har vi egentligen inga egna liv och det har inte Nicklas heller.
Leva som andra
Lagstiftningen kring personlig assistans har som mål att funktionshindrade ska kunna ”leva som andra” med hjälp av sina assistenter. Det är en världsunik hög målsättning, men i och med att assistansen kringskärs av ändrad rättspraxis ifrågasätts nu om tillämpningen av lagen motsvarar de ursprungliga intentionerna.
– Lagen var fantastisk när den kom, revolutionerande, säger Kicki Benn. Att alla människor skulle ha samma rättigheter till liv. Nu backar man på något som varit fantastiskt för Niklas i tolv år. Då är det jätteviktigt att vi försvarar lagstiftningen
Nicklas hade två assistenter dygnet om i tolv år. Är det verkligen rimligt att en person ska få kosta samhället så mycket?
– Vad ska vi använda skattepengarna till om vi inte ska hjälpa våra svagaste?
Barn- och familjeminister Åsa Regnér (S) menar i sitt nya regleringsbrev inför Försäkringskassans verksamhetsår 2017 ”att arbetet för likvärdighet, rättssäkerhet och en hållbar timutveckling är fortsatt högt prioriterat”. Denna mening ersätter förra årets formulering som syftade till att bryta ”den oförklarligt stora ökningen av antalet timmar och därmed kostnaderna” för personlig assistans.
Regnér har alltså mildrat tonen och menar att hon lyssnar på kritiken från de funktionshindrade.
– Jag tror att människor förstår mitt ansvar när det handlar om 30 miljarder per år och vi vet att en del av medlen felanvänds till annat än assistanstimmar, säger Åsa Regnér. Skattebetalarnas pengar ska gå till det som var avsett