Godis – inte farligt men lite äckligt

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige äter vi allt mer godis, inte minst under påsken. Vi verkar inte bry oss om att godis ofta innehåller sådant som inte alltid är så smakligt.

För varje år som går fortsätter godiskonsumtionen att öka i Sverige.  På 60-talet åt vi mindre än sju kilo per person och år och nu är vi uppe i över 17 kilo per person och år. Och det är unga vuxna som äter allra mest.

Och det trots ett innehåll som inte alltid är så smakligt. Att godis innehåller socker och härdat fett känner många till, men för att ge godis en viss konsistens och färg tillsätter man ofta också ämnen från krossade insekter som löss och också rester från svin eller andra djur.

Grisfett vanlig ingredients

– En vanlig ingrediens i gelégodis är gelatin som oftast kommer från grisfett, men som också kan vara rester av nöt, berättar Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. Då står det gelatin på ingrediensförteckningen.

Slakteriavfall som svinsvål och annat används till att tillverka gelatin, som väldigt många olika typer av godis innehåller för att godiset ska få rätt konsistens. Rester av löss används för att ge visst godis en fin färg eller glansig yta.

– Ja, många godissorter innehåller ämnen från löss, bekräftar Åsa Brugård Konde. På ingrediensförteckningen står då de E-nummer som innehåller färgämnen från löss.

Trots Livsmedelsverkets rekommendationer om att dra ner på köttkonsumtionen är det få som tänker på det när det gäller godis.

– Det är lite förvånande. Många är ju mycket medvetna om vad de stoppar i sig när det gäller vanlig mat, säger Åsa Brugård Konde.

Socker och äckel

Men farligt är godis inte. Tillsatserna är alla testade och godkända av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA.

– EFSA har dock inget äckel-kriterium, utan man får som konsument själv avgöra var gränsen går, säger Åsa Brugård Konde.

Livsmedelsverket ser dock det energirika innehållet, sockret, som ett betydligt större problem. Drygt 17 kilo godis per person och år är mycket, menar man. Totalt innehåller godis ungefär 300 till 350 kalorier per hekto.

– Om man äter mycket godis och lite mat är risken stor att man inte får i sig de mineraler och vitaminer man behöver, förklarar Åsa Brugård Konde. Och det är ett bekymmer!

Goda råd om godis

Om du vill undvika ämnen från löss och rester från djur ska du se till att läsa innehållsförteckningen. På godisförpackningen deklareras resterna från löss som E 120, karmin, eller E 904, schellack.  Det är i gelatin som man hittar rester av djur, oftast från svin-.

Fån Livsmedelsverket kommer dessa råd:

* Äter du bra i övrigt är det OK med lite godis ibland

* Ät aldrig godis i stället för mat

* Ät lite – njut av det du äter

* Godis bara på lördagar är en bra sak

* Att ta en liten bit i samband med mat är också en bra idé

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.