De största mobiloperatörerna har idag så kallade positioneringstjänster i sina familjeabonnemang och företaget Lociloci marknadsför sig i stora annonser för att sälja sina övervakningstjänster till oroliga föräldrar.
-Det är väl en trend som börjat komma mer och mer i kölvattnet av Facebook, där man kan checka in på olika ställen. Men det vi gör är att man hela tiden kan se var en person befinner sig, säger Fredric Gunnarson, vd Lociloci.
Det fungerar så att barnets mobiltelefon skickar signaler till närmaste mobiltelefonmast och med hjälp av de nya övervakningstjänsterna kan föräldrarna sedan följa barnets rörelser via telefon eller dator.
Men det finns förstås en risk att tekniken missbrukas och Datainspektionen har hittat brister hos just Lociloci när det gäller till exempel åtkomst av personuppgifter.
-Ja, vi kom fram till att det att fanns brister just i it-säkerheten men vi hade inga synpunkter på själva frågan om hur långt föräldrarna får gå i övervakningen av sina barn. Och det beror på juridiken kring det här, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen.
För integritetsfrågan när det gäller privat övervakning täcks inte av personuppgiftslagen(PUL) idag. Lociloci hanterar det dilemmat så att alla som ska bli övervakade får en fråga om att ingå i systemet.
-Frågan går ju till barnen och de får då dels tacka ja eller nej till en sån inbjudan och man kan tänka sig att i fallet då de tackar nej får de ta en diskussion hemma, säger Fredric Gunnarson, vd Lociloci.
-Barn har rätt till integritet, sedan får man ställa sig frågan hur långt den här övervakningen får gå. Och där får vi anledning att återkomma, det är en väldigt intressant fråga, menar Jonas Agnvall, Datainspektionen.
Nina Löfgren, reporter
nina.lofgren@svt.se