Guide: Det händer nu i regeringsbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Talman Andreas Norlén föreslår Magdalena Andersson (S) som statsminister. Det blir nu upp till riksdagens ledamöter att avgöra S-ledarens framtid. Här är vad som väntar de kommande dagarna i svensk politik.

Riksdagen röstar om Andersson

Statsministeromröstningen i riksdagen hålls på onsdag. Innan dess måste statsministerförslaget bordläggas två gånger i riksdagen, så att ledamöterna ska kunna ta del av förslaget innan omröstningen. Eftersom avtalet mellan regeringen och Vänsterpartiet ännu inte är klart kommer förhandlingarna att fortsätta under tiden.

När det är dags för riksdagen att rösta om en ny statsminister krävs det att en majoritet av riksdagsledamöterna, 175 stycken, inte röstar rött till Magdalena Andersson. I praktiken innebär det att både Centerpartiet och Vänsterpartiet behöver släppa fram henne genom att rösta gult. De senaste veckorna har Andersson ingått förhandlingar med båda partier i hopp om att säkra stödet.

Om riksdagen säger ja

Om riksdagen släpper fram Andersson blir hennes nästa uppdrag att utse ministrar till sin regering. Det blir alltså inte automatiskt så att de ministrar som sitter i Löfvens övergångsregering sitter kvar. Anderssons regering tillträder sedan formellt vid en skifteskonselj med kungen som ordförande. Om Andersson röstas igenom på onsdag kan en sådan äga rum på fredag.

Om riksdagen säger nej

Om riksdagen säger nej till Andersson inleder talmannen en ny talmansrunda inför ytterligare en omröstning i riksdagen. Sonderingsuppdraget skulle då kunna gå till Ulf Kristersson (M), även om det inte tycks särskilt troligt att riksdagen skulle acceptera en borgerlig regering. M, KD, SD och L samlar 174 mandat i riksdagen, och skulle därmed behöva stöd från ytterligare ett parti. Om riksdagen inte kunnat acceptera en statsministerkandidat efter fyra omröstningar utlyses ett extraval.

Röstar om budgeten

Samma dag som statsministeromröstningen ska riksdagen också rösta om statsbudgeten. Då krävs att såväl C som V röstar ja för att regeringen ska få igenom sitt förslag. Partierna har dock ännu inte gett besked om hur de ställer sig i frågan. I omröstningen ställs regeringens budget mot det motförslag som M, KD och SD enats om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.