Justitieminister Gunnar Strömmer (M) iklädd kostym och slips intervjuas av SVT framför en vägg med svenska flaggor och EU-flaggor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) om ändringarna av preskriptionstiden för brott: ”Fler brottsoffer ska få upprättelse” Foto: Fredrik Larsson/SVT

Gunnar Strömmer: Vill att färre brott ska preskriberas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att ändra preskriptionslagstiftningen, så att färre brott preskriberas. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att tanken är att stärka brottsoffrets ställning.

Regeringen vill skärpa reglerna för när brott preskriberas. I ett nytt lagförslag föreslås att preskriptionstiden avskaffas för alla brott som har livstid i straffskalan.

Preskriptionstiderna förlängs också för flera allvarliga brott. Det gäller bland annat våldtäkt, grov misshandel, rån, grov utpressning, mordbrand och vapenbrott.

När det gäller brott som ingår i till exempel hedersförtryck mot barn ska preskriptionstiden förlängas och räknas från den dag då offret fyller 18 år. Det gäller redan i dag för ett antal andra allvarliga brott mot barn.

– Sammanfattat vill vi att avsevärt färre brott ska preskriberas i framtiden, säger Gunnar Strömmer.

Kan inte längre hålla sig undan

Därtill ska utdömda fängelsestraff, oavsett längd, aldrig preskriberas. En person som dömts till fängelse ska alltså inte längre kunna slippa straffet genom att hålla sig undan. I dag preskriberas drygt 100 fängelsestraff per år.

Förslagen, som läggs fram i en lagrådsremiss, föreslås börja gälla den 1 april nästa år.

De bygger på en utredning som tillsattes av den tidigare S–MP-regeringen 2020.

– Merparten av lagändringarna ska gälla retroaktivt för brott och fängelsepåföljder som inte redan har preskriberats när de nya reglerna träder i kraft.

Det innebär att brott som har begåtts och fängelsepåföljder som har dömts ut innan 1 april 2025 kommer att omfattas av de nya reglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.