• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Handelshögskolan i Stockholm är beredd att överge det nationella antagningssystemet om inget görs åt förekomsten av ”glädjebetyg”. Arkivbilder. Foto: Lars Pehrson/SvD/Anders Wiklund/TT

Handelsrektorn: ”Kan inte lita på att rätt elever kommer in”

Uppdaterad
Publicerad

Handelshögskolans rektor Lars Strannegård skriver i DN Debatt att skolan är beredd att överge det nationella antagningssystemet om inget görs åt förekomsten av ”glädjebetyg” i gymnasieskolorna.

”Är det elever med glädjebetyg som tränger undan andra från deras rättmätiga plats?” skriver han i sin artikel.

Rektorns utspel kommer efter Skolinspektionens granskning av 30 rektorers arbete för att motverka ogrundade höga betyg på gymnasieskolor. Insatser för att minska skillnaderna genomförs i ”låg utsträckning” visar resultatet, vilket skapar risken att sökandes kunskapsnivåer inte är riktiga, menar Strannegård.

”Ett antal av de skolor, vars elever vi får stora mängder ansökningar från, uppvisar en diskrepans mellan resultat på de nationella proven och kursbetyg i den granskning som Skolinspektionen har gjort,” skriver Handelsrektorn.

Han är oroad över utvecklingen och överväger åtgärder för att hindra oberättigade elever att antas till Handelshögskolan. Risken finns att skolan helt överger det nationella antagningssystemet till kandidatstudier och istället förlitar sig på ett eventuellt egenutvecklat antagningssytem.

Utbildningsministern: ”Jättestora problem”

Utbildningsminister Mats Persson (L) ställer sig bakom rektorns reaktion och understryker att det finns ett verkligt problem.

– Det här är unikt när högskola går ut på det här sättet. Jag välkomnar det. Vi har jättestora problem i Sverige med betygsinflation. Det är häpnadsväckande att man inte har gjort någonting åt detta tidigare, säger Mats Persson till SvD efter.

Ministern uppger till tidningen att regeringen ska vidta en rad åtgärder för för att motverka en orättvis betygssättning, så som att nationella provet ska räknas in tydligare i betygssättningen.

Kan bli lättare att stänga skolor

Skolminister Lotta Edholm (L) följer i samma spår och uppger för DN att hon ”inte är främmande för att göra det lättare att dra in tillståndet för skolor som sätter felaktiga betyg”.

Hör mer från skolministern Lotta Edholm och rektor Lars Strannegård i kvällens Aktuellt här klockan 21.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.