• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Har du någon fråga om brandläget? Ställ din fråga till oss i direktrapporten! Foto: TT

Här är de fem vanligaste frågorna om brandläget

Uppdaterad
Publicerad

Flera frågor strömmar in till SVT Nyheters direktrapport från människor runt om i Sverige om brandläget. Här nedanför försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna.

Varför är det inte förbjudet att röka? Borde inte fimpar också ses som eldning?

Precis som när det börjar brinna eller fatta eld vid grillning eller om du glömmer en platta på spisen, så kan du dömas för allmänfarlig vårdslöshet. Om det är grov allmänfarlig vårdslöshet kan du få fängelse upp till två år.

Skogsbränderna sommaren 2018

Här kan du läsa mer om vad som råder om du bryter mot eldningsförbudet.

Är det bara i Sverige det brinner eller hur ser det ut i våra grannländer?

Norge och Finland har de senaste veckorna plågats av flera allvarliga skogsbränder. Men deras bränder har inte varit lika omfattande och har avtagit. Däremot har Grekland drabbats hårt, där ett 50-tal människor har dött.

Vill du veta mer kring bränder i Europa? Läs vidare här.

Hur kommer bränderna i Grekland att påverka hjälpen som Sverige får från EU?

Om bränderna som härjar utanför Greklands huvudstad Aten kommer att påverka Sveriges resurser från andra länder är just nu oklart, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Även inrikesminister Morgan Johansson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist berättar att det är oklart i nuläget om situationen i Grekland påverkar Sverige. Här kan ni höra ministrarna under en pressträff.

Vart kan frivilliga anmäla sig för att hjälpa till?

Antingen kan du ringa eller mejla till de olika kommunerna som har efterlyst hjälp, eller så kan du vända dig till Röda Korset i Sverige som stöttar områden som drabbas. Du kan också söka upp olika grupper i sociala medier.

Här kan du läsa om hur du gör om du vill hjälpa till i kampen mot bränderna.

Vilka länder är det som egentligen har erbjudit att ge Sverige stöd?

Totalt åtta länder bidrar just nu vid bekämpningen av skogsbränder i Sverige, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Länderna är: Italien, Frankrike, Portugal, Norge, Tyskland, Litauen, Polen och Danmark.

Även Österrike och Tjeckien med flera har ställt resurser till förfogande, enligt MSB. Läs mer här.

STÄLL DIN FRÅGA OM BRANDEN

Har du en fråga du vill ha svar på? Ställ den i vår direktrapport – eller mejla till tipsaoss@svt.se så försöker vi svara så gott vi kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet