• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka fördomar textroboten ChatGPT har om svenskar från olika delar av Sverige i videon. Bilden är ett montage. Foto: Dall-E

Här är fördomarna AI har om svenskar från olika håll i landet

Publicerad

Vi frågade AI-verktyget ChatGPT vilka som är de vanligaste fördomarna om skåningar, göteborgare, stockholmare och norrlänningar. I videon får du höra vad textroboten svarade.

I chattkonversationen med ChatGPT är textroboten noga med att understryka att fördomarna är just fördomar. Innan den börjar rada upp fördomar om göteborgare skriver den exempelvis ”Det är viktigt att påpeka att dessa fördomar inte gäller för alla göteborgare och att det är viktigt att undvika generaliseringar och istället lära känna människor individuellt”.

Bilderna i videon är skapade med hjälp av en annan AI. Verktyget Dall-E genererar bilder utifrån en kort beskrivning, till exempel ”Ett fotografi på människor från Skåne”.

Vad är ChatGPT?

Textroboten ChatGPT har fått stor uppmärksamhet sedan den lanserades i november 2022. Antalet användare exploderade och nådde en miljon redan första veckan. Med hjälp av artificiell intelligens kan textroboten svara på frågor och föra avancerade resonemang.

Tjänsten kan användas för en rad ändamål, exempelvis skriva dikter och sammanfatta texter. AI-verktyget har också skapat diskussion, bland annat på universitet eftersom det kan göra det enklare för studenter att fuska.

Hör fler av AI:s fördomar i videorna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.