Foto: TT

Källor till SVT: Frågorna där Löfven var beredd att vika sig

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna var beredda att helt slopa värnskatten nästa år, utöka rut-avdraget och avskaffa arbetsgivaravgifterna för sommarjobbande ungdomar, erfar SVT.

Fri hyressättning i nyproduktion, familjeåterförening och en utredning för att förändra LAS fanns också med i budet till Centerpartiet och Liberalerna.

Men allt stupade när Annie Lööf ( C) sa nej.

Det var i morse som Annie Lööf (C) meddelade Stefan Löfven (S) att hennes parti säger nej till förhandlingsresultatet. Beskedet möttes med förvåning på statsministerns kansli där man menade att man gått långt i sina eftergifter för att få till ett regeringssamarbete.

Vi var i stort sett överens, vi hade till och med formulerat hur det här skulle kommuniceras, säger en socialdemokrat.

Regeringsbildning

Lista med tre punkter

Förhandlingsresultatet bestod av tre delar:

• Ett utkast till en överenskommelse där flera för partierna viktiga hjärtefrågor fanns med, bland annat Miljöpartiets “utvecklingsledighet”, Socialdemokraternas familjevecka och Centerpartiets och Liberalernas krav på en friare hyressättning.

• Ett förslag på en ändringsbudget där flera delar kunde lyftas ut till en gemensam budgetreservation i finansutskottet inför onsdagens budgetomröstning. Här fanns bland annat Liberalernas krav om slopad värnskatt från 1 januari 2019 värt 6,3 miljarder. Här fanns höjt tak i rut-avdraget som både C och L vill se samt Centerpartiets slopade arbetsgivaravgifter för unga under 18 som sommarjobbar Även ytterligare sänkt skatt för pensionärer nästa år fanns med. Miljöpartiet fick, enligt vad SVT erfar, igenom flera klimatinvesteringar bland annat en satsning på tåglinjer till kontinenten.

På bordet fanns även de fem extra miljarderna till välfärden, större satsningar på försvaret och mer pengar till polisen. Förslag som var tänkta att bli verklighet i en ändringsbudget efter årsskiftet.

• En inriktning av den ekonomiska politiken för mandatperioden där långsiktiga reformer skisserades. Här fick Centerpartiet med en utredning av en avskalad variant på deras ingångsavdrag för unga och nyanlända.

”Det var mest mummel”

När det gäller den för Socialdemokraterna känsliga frågan om att förändra arbetsrätten var budet att tillsätta en genomförandeutredning där arbetsmarknadens parter skulle komma överens om ett sätt att förändra lagen om anställningsskydd, LAS. De skulle få ett år på sig och om de inte lyckades så väntade lagstiftning.

Men för centerpartisterna var det för vagt.

– Det var mest mummel från Socialdemokraternas sida, det fanns ingen tydlig inriktning på hur arbetsrätten skulle förändras, säger en källa.

Ett annat viktigt krav från C och L har varit fri hyressättning i nyproduktion. I dokumentet öppnade man för det genom att låta “lägenheternas kvalitet och läge få större genomslag i hyressättningen”. Men det fanns samtidigt en skrivning om att hyrorna i ett senare skede skulle sättas efter förhandlingar. Enligt Centerpartiet var det ett exempel på den typ av motstridiga besked som präglade den tänkta överenskommelsen.

Migrationspolitiken en svår fråga

En annan svår knäckfråga har varit migrationspolitiken där C, L och MP velat underlätta anhöriginvandring. Efter svåra förhandlingar enades man om en skrivning där rätten att återförenas med barn och makar/sambor som också är föräldrar återinförs för alternativt skyddsbehövande. Det vill säga de som i dag får ettåriga uppehållstillstånd.

Dessutom kom L, S och MP i en separat skrivning överens om att utreda ett förbud mot nya religiösa friskolor, en viktig profilfråga för både S och L men som Centerpartiet inte var beredda att ställa sig bakom.

Enligt vad SVT erfar var Liberalerna nöjda med förhandlingsresultatet. Flera reformer på skolans område fanns med som ett mobilförbud i skolan och kunskapskrav i läroplanen. Dessutom 3,5 miljarder till LSS, en avgörande hjärtefråga för L.

– Vi kom inte hela vägen, det hade vi inte förväntat oss heller. Men Socialdemokraterna gick längre än vad vi hade förväntat oss, säger en L-källa.

Den bilden delas inte alls av Centerpartiet där uppfattningen är att inga av eftergifterna varit särskilt svåra för Socialdemokraterna.

– Ingenting av det vi har vunnit är sådant som arbetarrörelsen tycker är jobbigt på riktigt, säger en källa.

Vänsterpartiets inflytande

Ett annat viktigt skäl till Centerpartiets nej var Vänsterpartiets inflytande. De krävde bibehållna byggsubventioner och fortsatt reduktion för fackföreningsavgiften men framför allt var de helt emot alla liberaliseringar av arbets-och bostadsmarknaden.

– Tydligare skrivningar på de områdena hade för oss varit den nödvändiga garanten för att V inte skulle få något inflytande. Nu valde Socialdemokraterna sin gamla samarbetspartner istället, säger en C-källa.

Men förhandlingarna stupade också på Centerpartiets misstro mot Miljöpartiet när det gäller landsbygdspolitiken där partierna har helt skilda ståndpunkter om äganderätten i skogen och strandskyddet.

– Vi kan inte lita på att det vi kommit överens om kommer att genomföras med Miljöpartiet i regeringen, säger en C-källa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet