Med sirener och blåljus försöker polisen få den då 15-årige pojken att stanna. Men i stället försöker han förhindra polisen att köra om. Hastighetsmätaren visar att färden går i över 100 kilometer i timmen innan den slutar i diket för A-traktorn.
Händelsen utspelade sig i oktober förra året i Skövde kommun och slutade utan personskador. Den tekniska undersökningen av A-traktorn visade att den var manipulerad att kunna köra betydligt snabbare än de tillåtna 30 kilometerna i timmen.
Den unga föraren erkände brotten och fick sin dom i mars i år. Han dömdes för olovlig körning och vårdslöshet i trafik, straffet blev dagsböter.
Kartläggning: Majoriteten trimmade
SVT Nyheter har tidigare publicerat en kartläggning av domar från det senaste året där minderåriga förare av A-traktorer har dömts för trafikfarliga brott. I majoriteten av de 45 fallen hade fordonen trimmats för att kunna köra snabbare än tillåtet.
Polisen har genomfört riktade kontroller mot A-traktorer på flera platser de senaste veckorna. Bland annat på Lidingö i Stockholm där resultatet blev nio indragna körkort gällande A-traktorer.
– I samtliga fall hade man ändrat A-traktorn otillåtet så att den bedömdes som personbil, säger Anders Wetterström, trafikansvarig på polisen Norrmalm i Stockholm.
Föräldrar har ansvar
Han uppmanar föräldrar att hålla koll på fordonen som de släpper iväg sina ungdomar i. Den som står som ägare till en A-traktor som inte följer reglerna kan dömas för tillåtande av olovlig körning.
– Ofta är det föräldrar eller anhöriga som äger de här fordonen och där finns ett ansvar. Många har inte fullgjort sin undersökningsplikt, säger Anders Wetterström.
Antalet A-traktorer har ökat kraftigt de senaste åren – och det har även olyckorna. Bara den senaste månaden har fyra ungdomar omkommit efter två allvarliga olyckor med A-traktorer. Olyckorna, som inträffade utanför Grästorp respektive Grebbestad, utreds fortfarande och det är inte klarlagt vad orsaken bakom olyckorna är.