Trots att hundratals personer drabbades av den obotliga sjukdomen narkolepsi under massvaccinationerna i samband med svininfluensan 2009, har Folkhälsomyndigheten nu tecknat ett avtal för exakt samma pandemivaccin igen, alltså den prototyp som man avtalade om förra gången. Detta trots kännedom om vaccinets risker.
Samtidigt visar en opinionsundersökning som SVT Nyheter beställt att bara 21 procent av svenskarna skulle ta vaccinet om leverantören blir densamma som förra gången.
Riskerar bli ett slöseri
Upphandlingen risker alltså att bli ett stort slöseri med skattepengar om folk inte vågar vaccinera sig.
Göran Stiernstedt var en av de centrala experterna under den förra vaccinationskampanjen, en kampanj han i dag ångrar. Han är kritisk till Folkhälsomyndighetens beslut att satsa på samma vaccin igen.
– Jag tror att det riskerar att leda till att färre vaccinerar sig och då får vi en sämre vaccinationstäckning och ett sämre skydd, säger han till SVT Nyheter.
– Jag tycker det här vaccinet har diskvalificerat sig från användning med hänsyn på att det har orsakat en av de största medicinska katastrofer som vi har haft i modern tid, säger den före detta avdelningschefen för vård och omsorg på SKL.
Nödvändigt med köp
Anders Tegnell statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten menar däremot att det är nödvändigt att köpa in vaccinet.
– Vi behöver ha åtminstone två vacciner tillgängliga. Annars kan vi stå där utan vaccin överhuvudtaget. Det finns i dag två vacciner på marknaden som kan levereras till Sverige och som har gått igenom de procedurer som finns för att säkerheten ska kunna följas upp.
– Det är de två vaccinerna vi nu har tillgängliga och de får vi nu använda på ett sådant sätt till de grupperna där vi vet från tidigare erfarenheter att de inte medför någon risk, säger Tegnell till SVT Nyheter.
”En klump i magen”
Enligt Charlotta Bergquist, klinisk utredare på Läkemedelsverket, kan man inte ge några sådana garantier.
– Man kan inte säga säkert, eller jag kan inte lämna en sådan garanti, att ingen kommer att drabbas av en allvarlig biverkan därför att det går inte att förutse med de här pandemivaccinerna som är så speciella och så annorlunda från alla andra vacciner vi använder.
Marie Olsson, mamma till en drabbad och vice ordförande Narkolepsiföreningen, blir mycket illa berörd av nyheten att Folkhälsomyndigheten beslutat att köpa in samma vaccin som tidigare.
– Jag har en klump i magen, det känns inte som om man har förstått hur pass illa drabbade de är som har fått narkolepsi. Jag tror att de som är drabbade själva kommer att bli både ledsna och förbannade, säger hon till SVT Nyheter.
SVT Nyheters undersökning
Frågorna i Novus-undersökningen
Fråga 1:
För sju år sedan vaccinerades över fem miljoner svenskar mot den pandemiska influensan A(H1N1), även kallad ”svininfluensa”. Skulle du vaccinera dig om det skulle bli ett nytt larm om en pandemi, alltså en världsomspännande epidemi?
Ja: 36 procent
Nej: 43 procent
Vet ej: 21 procent
Fråga 2:
Myndigheterna hävdar att 2009 års massvaccinationen med Pandemrix räddade liv men samtidigt blev över 300 personer livslångt sjuka i narkolepsi av vaccinet. Skulle du vaccinera dig med ett nytt pandemivaccin från samma läkemedelsbolag som tillverkade Pandemrix?Ja: Ja: 21 procent
Ja: 21 procent
Nej: 52 procent
Vet ej: 27 procent