Foto: SVT

Hög volym i hörlurarna oroar forskarna

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieungdomar lyssnar på musikspelare i hörlurar på nivåer långt över de man tillåter i industrin. Det visar ny forskning. Och forskare är allvarligt oroade över utvecklingen.

Det är ny forskning från den audiologiska forskningskliniken vid Örebro Universitets-sjukhus som visar att hela 80 procent av gymnasieungdomarna använder musikspelare med hörlurar.

Professor Claes Möller, som studerat 9-åringars och tonåringars lyssnarvanor, är allvarligt oroad över utvecklingen och efterlyser samhällsupplysning.

– Precis som vi informerar om rökning och miljögifter och annat så är detta ett miljöproblem som kan leda till att vi får en ny generation med tidigt hörselskadade, säger han.

”Ljudnivåer långt över de i industri”

Volymstark musik under lång tid rätt in i örat skadar hörseln, det slås fast i forskningen. Samtidigt fortsätter lyssnandet på musikspelare med hörlurar att öka.

– Vi vet, efter att ha mätt vissa gymnasieungdomars lyssnande i musikspelare, att ljudnivåerna kan ligga på långt över de nivåer som man tillåter i industrin, berättar Claes Möller

Den digitala utvecklingen har också gjort att man kan spela starkt utan att försämra ljudkvalitén.

Insticksproppar farligare

Och forskningen visar att det är skillnad om man använder hörsnäckor som skjuts in i hörselgången eller hörlurar med utanpåliggande kåpor. Claes Möller hävdar att insticksproppar är farligare.

– Ju längre vi stoppar in vår hörlur i örat, ju starkare blir musiken, säger han.

Att hålla nere volymen och att ta pauser i lyssnandet är avgörande om man ska kunna skydda sig mot hörselskador längre fram i livet.

– Vi har rekommendationer från Socialstyrelsen, men det finns inga egentliga regler, så vi skyddar alltså våra barn sämre än oss själva, hävdar Claes Möller.

Borde det finnas skyddsregler?

– Ja, det borde absolut finnas skyddsregler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.