Bostadsorten och utbildning är avgörande för livslängden. Det skiljer flera år i medellivslängd i storstäderna. Foto: TT

Var du bor avgör när du dör

Uppdaterad
Publicerad

Inkomst och arbetslöshet kan påverka vår hälsa och därmed också hur länge vi lever. Att det finns en hälsoklyfta mellan rika och fattiga områden i Sverige syns inte minst när man åker längs en av Stockholms tunnelbanelinjer.

Livslängden vid en tunnelbanestation kan vara flera år högre än vid en annan. I Stockholmsförorten Danderyd, där arbetslösheten är låg och inkomsterna är höga, ligger medellivslängden i topp med 83,7 år. Men när tåget rullar söderut, på andra sidan centrala Stockholm, så sjunker livslängden från station till station. Framme i Vårby gård är livslängden 79,5 år – flera år lägre än i Danderyd.

– Förväntad livslängd skiljer ungefär fem till sex år mellan olika områden. Det är ungefär de skillnader man såg mellan Öst- och Västeuropa när uppdelningen mellan Öst- och Västtyskland var, säger Bo Burström, professor i socialmedicin vid Karolinska Institutets institution för folkhälsovetenskap.

Fokus ekonomi

Klyftor i hela landet

Hälsoklyftorna i Stockholm går igen över hela landet, även om de generellt sett är större i storstäderna. I exempelvis Malmö har undersökningar visat att det är sju års skillnad i medellivslängd mellan olika stadsdelar. Och trenden är tydlig – klyftorna har vuxit under lång tid och fortsätter att växa.

Bo Burström har under lång tid studerat skillnaderna i hälsa i Stockholm. Enligt honom är skillnader i inkomst och arbetslöshet två faktorer som påverkar hur vi mår. Men kanske ännu viktigare är faktiskt vilken utbildning vi har.

– De skillnader vi ser är huvudsakligen mellan olika utbildningsgrupper, säger professorn.

18 års skillnad i livslängd

Lägger man till utbildningsnivå så växer hälsogapet rejält. Skillnaden i förväntad livslängd mellan en lågutbildad i Vårby och en högutbildad i Danderyd är idag 18 år.

– Lågutbildade har oftast sämre hälsa och har också i större utsträckning mindre hälsofrämjande levnadsvanor än vad andra har, säger Burström.

Missa inte Vetenskapens värld 20:00 i SVT2 (12 maj) – Om klyftornas utveckling i Sverige, och om den internationella allt mer ojämlika utvecklingen, med bland annat Thomas Piketty och andra ledande forskare.

Mer om klyftor

 Se Vetenskapens värld 20:00 SVT2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus ekonomi

Mer i ämnet