Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson presenterade på måndagen ett nytt ”jämlikhetspaket”. Foto: TT

Höjt underhållsstöd till ensamstående föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Vänsterpartiet har gjort upp om reformer värda 2,6 miljarder kronor för särskilt utsatta grupper, däribland höjt underhållsstöd och bostadstillägg.

– Lever man knapert så man tuggar på brödkanterna i slutet på månaden så har det här betydelse, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson.

I budgetförhandlingarna med regeringen har Vänsterpartiet drivit igenom ett ”jämlikhetspaket för särskilt utsatta grupper” för 2018. Enligt partiet ska det gagna ensamstående föräldrar, funktionsnedsatta med habiliteringsersättning, fattigpensionärer samt de som är beroende av sjuk-och aktivitetsersättning och bostadstillägg.

– Vi har valt att sätta jämlikheten i centrum. Det här jämlikhetspaketet kommer att ha stor betydelse för många människor som har det ekonomiskt tufft, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

LÄS MER: Regeringen vill införa vinsttak för privata välfärdsföretag inom skolan och omsorgen

Underhållsstödet för ensamstående föräldrar höjs. Enligt partiet omfattas 150.000 ensamstående föräldrar av reformen, varav 125.000 är kvinnor. Höjningen träder i kraft från halvårsskiftet 2018, enligt TT.

Även garantinivån inom sjuk- och aktivitetsersättningen höjs, samtidigt som skatten för de personer som omfattas av ersättningen sänks.

Ökat bostadstillägg

Partiet har också fått igenom en höjning av bostadstilläggets tak. Det innebär att en ålderspensionär med enbart garantipension och en boendekostnad på minst 5.600 kronor får 470 kronor mer i månaden.

Samtidigt införs en lagstadgad habilitering till personer med intellektuell funktionsnedsättning som arbetar. Det införs även ett stimulansbidrag på 350 miljoner kronor per år till kommunerna.

Kostar 2,6 miljarder

Enligt Ulla Andersson finns det i dag kommuner som inte betalar ut någon ersättning alls.

– Det är inte anständigt.

Sammantaget kostar reformerna staten 2,6 miljarder kronor på ett år.

– Lever man knapert så man tuggar på brödkanterna i slutet på månaden så har det här betydelse, säger Ulla Andersson.

LÄS MER: Vänsterpartiet vill satsa 44 miljarder på Sveriges utsatta områden

LÄS MER: Vänsterpartiet vill ha dygnet runt-öppna vårdcentraler

Reformerna i korthet

  • Underhållsstödet höjs med 150 kronor för ensamstående föräldrar med barn i åldrarna 11–14 år. Föräldrar med barn i åldersgruppen 15–18 år får en höjning på 350 kronor.
  • Garantinivån inom sjuk- och aktivitetsersättningen höjs med cirka 300 kronor per månad. Skatten för personer med sjuk-och aktivitetsersättning sänks med i genomsnitt 134 kronor i månaden.
  • Taket för bostadstillägg höjs från 5.000 till 5.600 kronor för ålderspensionärer.
  • Lagstadgad habilitering till personer med intellektuell funktionsnedsättning som arbetar. Kommunerna får ett stimulansbidrag på totalt 350 miljoner kronor nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.