Wikström valdes på måndagen till bas för det så kallade framställningsutskottet (Peti), som behandlar klagomål och synpunkter från vanliga EU-medborgare. Enligt den matematik som brukar fördela ordförandeposterna skulle visserligen Eleanora Evi från italienska Femstjärnerörelsen (M5S) ha fått uppdraget, men hon röstades bort med klara siffror.
Orsaken: parlamentets nya ”maktallians” – de tre största partigrupperna med konservativa kristdemokrater, socialdemokrater och liberaler – gick samman för att inte ge några topposter till ledamöter från M5S och de andra partierna i EU-kritiska partigruppen EFDD.
”Som i Sverige”
Inte konstigt, tycker Wikström.
– Jag har inte kuppat på något sätt. Givet den politiska kontext som nu råder har de stora Europavänliga partierna varit tvungna att hitta och definiera minsta gemensamma nämnare som handlar om alla människors lika värde, demokrati och respekt för mänskliga fri- och rättigheter.
– Det är ju inget märkvärdigt om man vill ta ansvar och föra detta europeiska projekt framåt att man sluter sig samman, vi som faktiskt tror på det här. Det är ju inte konstigare än att vi i Sverige har byggt Allians för Sverige som består av fyra olika partier som tillsammans vill ta ansvar, säger Wikström.
Vände ryggen
Motståndarna var desto argare.
– Demokratin har dödats av er i dag, sade exempelvis Eleanora Evis partikamrat Giulia Moi, sedan hon röstats bort som viceordförande i jordbruksutskottet.
Cecilia Wikström konstaterar i sin tur att EFDD får skylla sig självt sedan en stor del av ledamöterna i förra veckan demonstrativt vänt ryggen till när EU-hymnen spelades i plenisalen i Strasbourg.
– Det är en symbolhandling som faktiskt får konsekvenser. Man får tänka sig för hur man agerar helt enkelt. Det är ju ändå ganska bra om man tror på projektet som man ska leda arbetet för.