Redan när den rödgröna regeringen tillträdde efter valet 2014 var beskedet att sjukskrivningarna skulle hållas tillbaka. Försäkringskassan fick tydliga mål för antalet sjukskrivningsdagar och Ann-Marie Begler tillsattes som chef för att se till att målen uppnåddes.
Så har också skett, men till priset av en växande kritik från alla dem som inte fått sjukpenning beviljad. Många av dem har i stället hänvisats till arbetsförmedlingen, som klagat på att de inte varit tillräckligt friska för att arbeta. Försäkringskassan har framstått som hårdhjärtad och alltför strikt i sina bedömningar, även om den egentligen bara har fullföljt de krav som regeringen ställt på den.
Hjärtlös politik
Kritiken har efterhand tilltagit, inte bara mot Försäkringskassan, utan även mot regeringen. Och för en rödgrön regering som ägnade mycket av sin tid i opposition åt att anklaga den då borgerliga regeringen för en hjärtlös politik på detta område, har kritiken varit svår att värja sig emot.
Samtidigt har debatten om assistansersättningen pågått för fullt. Också här har regeringens krav varit att hålla tillbaka en galopperande kostnadsökning. Men både Försäkringskassan och regeringen har fått utstå hård kritik när allt fler funktionshindrade har nekats hjälp. Även denna fråga vill regeringen desarmera inför den kommande valrörelsen.
Kallhamrad myndighet
Bilden av en kallhamrad myndighet illustrerades tydligt när SVT:s Agenda berättade om tjänstemän på Försäkringskassan som fått lägre lönehöjningar för att de beviljat för många sjukskrivningar.
Allt detta sammantaget har sannolikt lett till att regeringen gjort bedömningen att det behövs en nystart inför valrörelsen. Genom att sparka Ann-Marie Begler försöker regeringen markera ett tydligt avslut på det som hänt tidigare under mandatperioden, för att i stället försöka förflytta fokus mot vad som ska ske framöver. En ny tillförordnad generaldirektör kan ju knappast lastas för åtgärder som den förre chefen var ansvarig för. En minister kan också enklare klara debatten genom att hänvisa till att den högste, ansvarige chefen, fått gå.
Möjlighet att skifta fokus
För regeringen innebär det här alltså en möjlighet att skifta fokus från den upprörda debatt som varit till det som ska komma. För även om regeringen håller fast vid att sjuktalen ska hållas tillbaka, så är skrivningarna i regleringsbrevet till Försäkringskassan nu mjukare.
Det mål på 9,0 sjukskrivningsdagar som Försäkringskassan tidigare ansvarade för är nu hela samhällets ansvar. Ingen enskild myndighet pekas ut som ensamt ansvarig. Överhuvudtaget var budskapet på fredagens presskonferens att Försäkringskassan nu ska bli mindre kantig och rigid i sina bedömningar.
För socialförsäkringsminister Annika Strandhäll kan det här förstås underlätta den kommande valrörelsen. I stället för att bli ifrågasatt för alltför hårda sjukskrivningsregler och nekade assistansersättningar kan hon, för att använda ett välkänt uttryck, vända blad och tala om de förbättringar som ska ske. Också hon frigör sig därmed från sin tidigare historia under den här mandatperioden.
Ann-Marie Begler offras
Därför offras idag Ann-Marie Begler. Hon utnämndes av denna regering för tre år sedan och hade ytterligare tre år kvar av sitt uppdrag. Därför är det förstås ett misslyckande också för regeringen att den i förtid tvingas avskeda sin generaldirektör.
Regeringen hymlar för övrigt inte ens med att hon får sparken. ”Det behövs ett nytt ledarskap”, var Annika Strandhälls förklaring på presskonferens till beslutet att låta Begler gå. Om det räcker för att regeringen ska lyckas få bort kontroversiella frågor som sjukskrivningar och assistansersättning ur valrörelsen återstår dock att se.