Peter Hultqvist är själv på plats i Malung där han har träffat den lokala räddningstjänsten och fått information om branden i Lima.
– Den personal som bekämpar de här eldhärdarna sliter och gör ett utomordentligt jobb i en svår miljö. De har all heder, säger försvarsministern och fortsätter:
– Jag tror också att det finns anledning att titta på erfarenheterna nu för att se hur vi ska hantera den här typen av situationer i framtiden efter att det här är över. Det är naturligtvis en uppgift som även MSB har.
”Vill ge den signalen”
I Älvdalen, Ragunda och Ljusdal går räddningsmanskapet på knäna. Sex norska räddningshelikoptrar har flugits in för att vattenbomba och containrar med material från MSB:s skogsbrandsdepåer har levererats till brandplatserna.
Hultqvist lämnar till de berörda myndigheterna att kommentera det pågående arbetet och resursfördelningen, men vill se över hur skogsbränderna ska hanteras i framtiden.
– Utifrån de svåra utmaningarna som är måste man naturligtvis dra slutsatser. Det är inget jag kan föregå – men jag vill i alla fall ge den signalen.
TT: Hemvärnet hjälper till på flera håll, kan Försvarsmakten bistå ytterligare?
– Försvarsmakten deltar regelmässigt vid sådana här situationer. Min uppfattning är att Försvarsmakten försöker efter den förmåga man har att leva upp till den typen av krav och önskningar.
”Svårhanterliga situationer”
TT: Skulle MSB kunna ta ett större ansvar för att avlasta räddningstjänsterna i framtiden?
– Det är för tidigt för mig att gå in och kommentera. Det viktiga nu är att kraftsamla och bekämpa bränderna.
Peter Hultqvist tillägger:
– Skogsbränderna som varit nu ett tag har blivit svårhanterliga situationer med stora utmaningar, och då måste vi fundera på hur vi ska göra i framtiden. Men jag vill inte föregå den typen av utvecklingsarbete.