Det var under värmeböljan förra veckan som Melvin Dalhqvist Ulmaja och hans syster skulle ta ett kvällsdopp i Mälaren. Hunden Asta fick följa med ner till en liten kanotbrygga i Gröndal i södra Stockholm.
– Vi kastade i en pinne till henne som hon simmade efter. Men så hör vi hon piper till, och då ser vi att hon krockat med en bäver, säger han.
Tvingades till operation
Det visade sig att bävern bitit hunden, så illa att Asta fick åka till djursjukhus för att bli sövd och opererad. Såren är 1,5 centimeter djupa och mellan stygnen är dränagerör instuckna.
Nina Ulmaja tycker att det är problematiskt att bävern bor mitt i stan och inte verkar vara så skygg.
– Vi var på ett fik nere vid vattnet igår och då såg vi småflickor som hoppade från bryggan. De var inte mycket större än hunden. Det är obehagligt om bävern simmar under de bryggarna också. Någon borde nog flytta den här bävern bort från stan, säger Nina Ulmaja.
För hundra år sen var bävern utrotad i Sverige, men sen dess har stammen återhämtat sig. I början av 2010-talet fanns det uppskattningsvis 100 000 bävrar i Sverige, och idag kan det finnas uppemot 130 000 bävrar. Bävrar är inte särskilt skygga eller rädda för människor, och blir nu allt vanligare i flera städer.
”Håll avstånd”
Göran Hartman är universitetslektor på Sveriges lantbruksuniversitet och en av Sveriges främsta experter på bävrar.
– Om det bara finns vatten och mat, det vill säga strandnära växter och lövträd nära stränderna, då finns det resurser för bävrarna att leva, och då gör de det, säger Göran Hartman.
Han menar att man ska akta sig för att komma för nära en bäver.
– Håll avstånd, visa respekt och försök aldrig klappa vilda djur. Det är mina råd, säger Göran Hartman.
Bäverincidenten har nu fått familjen Ulmaja att ändra sitt badbeteende.
– Nästa gång kommer vi att stampa ganska hårt i bryggan innan vi hoppar i vattnet tror jag. Lite som med ormar, säger Nina Ulmaja.