Jan Björklund berättade i SVT Opinion att hans barn uppskattade husbilssemestern och hans mormors recept på våfflor. Foto: TT

Husbil och husmorstips: Det här är liberalen på sociala medier

Publicerad

En folklig person som semestrar i husvagn och bakar enligt gammal tradition. Så ser Jan Björklunds och Liberalernas väljare ut – efter en analys av deras beteende på sociala medier.

SVT:s Opinion live har tagit reda på vad Liberalernas följare på Facebook har valt att gå med i för grupper på samma plattform. Resultatet? Husmorstips – gamla som nya, Så minns vi vårt 50- 60- och 70-tal och Husbilskompisar.se.

– Jag har mormors gamla recept på våfflor som jag använder när jag lagar till mina barn, man vill tro att det är någon speciell ingrediens men i grunden så är det bara mycket smör, sade Jan Björklund.

Almedalen 2017

Jan Björklund har ingen egen husbil men säger själv att han varit på en veckas semester i hyrd husbil en gång, och även om han inte minns 50-talet, av förklarliga skäl, har han starka minnen från de två senare årtiondena.

LÄS MER: Får och vedspis – så ser vänsterväljaren ut på sociala medier

”Rätt så folkligt”

Vem var du i skolan, var det moppe eller tjejer för din del?

– Det var både moppe och tjejer, det hängde faktiskt ihop, hade man moppe kunde man ju skjutsa tjejerna. Men jag hade det väl ganska lätt för skolan men var rätt lat, inte olik många andra grabbar. Det var inte coolt att plugga där jag växte upp.

Vad är din analys av följarna?

– Det är rätt så folkligt!

Bland de politiska grupperna har Liberalernas följare valt att gå med i bland annat HBT-Alliansen, Politiska äldreomsorgsbloggen och Europeans.

– Europeans är ju väldigt politiskt, vi är ju det partiet som är mest engagerat för det europeiska samarbetet. Och HBTQ, vi är ju toleranspartiet. Det var väl inget man behövde skämmas för!

LÄS MER: Opinion live Almedalen 3 juli

Så gjorde vi

Med hjälp av Facebook Graph har SVT Opinion gjort sökningar på vilka grupper som är populära bland personer som har angett att de gillar Liberalerna på Facebook. Resultaten är inte rangordnade utan bygger på Facebooks egna matchningar. Utifrån detta har redaktionen har gjort ett urval.

Research: Helena Löfving

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet