– 99 procent av all samhällsservice här i Estland sker online. Det enda man inte kan göra på nätet är att gifta och skilja sig, berättar Andres Sutt som var landets IT-minister fram till i somras.
En central byggsten i det genomdigitaliserade estniska samhället är det digitala id som man införde 2002. Det är som ett statligt ”Bank-id” som bland annat möjliggör att rösta på nätet. Vid senaste parlamentsvalet var det nästan varannan väljare som stannade hemma från vallokalen och röstade vid datorn i stället.
– Vi ser inga tydliga demografiska skillnader mellan de som väljer att rösta digitalt eller gå till vallokalen. Det sprider sig jämnt över åldersgrupperna, berättar Erika Piirmets som är digital transformationsrådgivare vid estniska statens innovationsbyrå e-Estonia.
Möjlighet för Sverige?
Här i Sverige utreddes frågan om e-röstning 2013. Utredningen föreslog att man borde testa det i ett representativt urval av kommuner vid de allmänna valen 2018. Av det blev det ingenting.
– Tidigare var det ett antal partier som drev frågan, men regeringen valde att inte gå vidare med det efter utredningen. Säkerhet har blivit en stor fråga sedan USA-valet 2016 och sedan dess är det ingen som driver frågan att rösta digitalt, förklarar Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.
Efter det amerikanska presidentvalet 2016 anklagades Ryssland för att på olika sätt försökt påverka valutgången och underminera USA:s demokratiska system.
– På senare år har vi jobbat väldigt mycket med säkerhet kring val, att man inte ska kunna sprida felaktiga rykten. Då är det viktigt att bevara det som är bra, vårt manuella och transparenta system där det alltid går att gå tillbaka och räkna papperslappar, menar Anna Nyqvist.
Utsatt system
Den estniska digitala resan har inte varit helt smärtfri. 2017 tvingades man tillfälligt stänga ned landets digitala id, på grund av en säkerhetslucka. Man jobbar ännu på att få till ett säkert sätt att möjliggöra röstning i mobilen. Det finns aktörer i närheten som gärna saboterar om de får möjligheten.
– Vi måste ständigt vara beredda, det är avgörande. Man testas hela tiden, 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Någon försöker hela tiden se om det finns en bakdörr in i systemen, konstaterar Andres Sutt som under sin tid i den estniska regeringen, inte minst sedan kriget i Ukraina, tvingats höja anslagen till skydd av den offentliga it-miljön.