Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inom fem år kommer vi börja se små modulära kärnkraftsreaktorer” – Hör IAEA-chefen Rafael Grossi Foto: TT/SVT

IAEA-chefen Rafael Grossi: Sverige kan ha ny kärnkraft om fem år

Publicerad

Det är fullt möjligt att små modulära kärnkraftsreaktorer finns på marknaden inom fem år. Det säger chefen för internationella atomenergiorganet till SVT Nyheter.

Det var längesedan Sverige satte ett nytt kärnkraftsverk i drift, därför är det viktigt att vara uppdaterad med den senaste teknologin och säkerheten när nya små reaktorer, SMR, sätts i drift.

– Det finns ett stort internationellt intresse och ett antal projekt som slutförs nu, i USA, i Kanada, i Frankrike. Vi måste se dem på marknaden först, det är en tid kvar tills dess och tills man kan bestämma vilken typ av SMR man ska använda sig av, säger IAEA-chefen Rafael Grossi till SVT Nyheter under sitt Sverigebesök.

Bedömningen: Inom fem år

Han tror att SMR-prototyper kommer finnas tillgängliga inom några år.

– Det beror på vilka prototyper som utvecklas men jag tror att vi inom fem år kommer att se små modulära reaktorer på marknaden, säger Grossi.

Från Svenska Vattenfall är bedömningen att nya reaktorer kommer vara på plats tidigast 2030.

– Vår bästa bedömning att vi kan ha byggt något tidigast i början av 2030-talet. Tittar man på byggnationsperioden för små modulära reaktorer så tar de kanske 3–4 år att bygga, säger Vattenfalls vd Anna Borg till DN.

”Slutförvarsfrågan är hanterbar”

Finland kommer att bli först i världen med att slutförvara högaktivt kärnbränsleavfall i och med med slutförvaret i Onkalo nära Olkiluoto kärnkraftverk.

Under mötet med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kommer de bland annat diskutera frågan om Sveriges slutförvar.

– Vi kommer att diskutera hela bränslekedjan. I Sverige följer man en liknande väg som Finland med en teknologi där man förvarar avfallet i ett geografiskt begränsat och stabilt område, säger Grossi.

– Jag tror att frågan om kärnbränsleavfall är en fråga som är hanterbar och jag är positivt inställd till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.