Keith Austin och Grant Coleman står och delar ut flygblad utanför IKEA-varuhuset i kungens kurva söder om Stockholm. De har åkt hela vägen från Vancouver i Kanada för att berätta för världen och Sverige hur de behandlas av IKEA. Helst vill de träffa Ingvar Kamprad, men har fått nöja sig med att dela ut flygblad och prata med svenska fackförbund.
Keith Austin har jobbat på IKEA-Varuhuset i Richmond i Vancouver i 27 år. Han har alltid uppskattat arbetsgivaren men när kollektivavtalet gick ut för ett knappt år sen var det plötsligt helt nya tongångar.
– Det största problemet är lönerna. De vill sänka ingångslönerna. De vill försämra villkoren på många olika sätt, till exempel skära i livförsäkringen och ta bort hälften av sjukdagarna, säger han.
Utan jobb i sju månader
Den 13 maj i år bröt företaget förhandlingarna och introducerade ensidigt de nya villkoren. 300 av de 350 anställda på varuhuset vägrade acceptera det. De ser sig som lockoutade och har varit utan jobb i sju månader nu medan konflikten pågått. För Keith går det hyfsat – hans fru har ett välbetalt jobb. Men för andra är det tuffare.
– Vissa kan inte betala sina räkningar, en del får vända sig till välgörenhetsorganisationer. En del av oss klarar inte av amorteringarna och skuldsätter sig, berättar Keith Austin.
SVT: Är det värt priset att utkämpa den här striden?
– Ja, de anställda är väldigt bestämda över att vi aldrig kan acceptera ett sånt här avtal. För vi vet att det tar aldrig slut. Går vi med på de här nedskärningarna så sitter vi där vid förhandlingsbordet om tre år igen med nya försämringar.
IKEA i Kanada: ”Vi har varit generösa”
IKEA Sverige hänvisar till att det är en fråga mellan facket och IKEA i Kanada. Som har en helt annan bild av konflikten.
– Arbetarna är inte lock-outade, de strejkar. De är välkomna tillbaka när de vill. Vi har satt oss ner med facket och erbjudit fyra rättvisa och generösa erbjudanden, men de återkom med helt orimliga krav, säger Madeleine Löwenborg-Frick, informationschef på IKEA i Kanada.
Hon menar dessutom att det är besynnerligt att en medarbetare och en facklig representant åkt till Sverige istället för att förhandla i Kanada.
– Vi tycker att det är synd att fackförbundet sätter igång med en global kampanj, istället för att komma med ett skäligt bud så folk kan komma tillbaka till sitt arbete.
”Har tappat kontakten med grundvärderingarna”
Inredningen och köttbullarna är desamma på IKEA-varuhus världen över – men hur personalen behandlas skiljer sig åt. De senaste åren har företaget fått kritik på flera håll, bland annat i Frankrike där tre av de högsta cheferna är under utredning för att ha spionerat på de anställda.
I en rapport konstaterar två internationella fackförbund att företaget tappat kontakten med de svenska grundvärderingarna och att ju längre bort från Sverige IKEA etablerar sig, desto vanligare är det att man bryter mot de anställdas rätt att organisera sig fackligt.
– Vi är här i Sverige därför att vi känner att det som händer i Vancouver, med IKEAs sätt att försöka bryta ner fackförbunden kan bli globalt om det lyckas. Och det handlar om Sverige också, säger Grant Coleman, representant för fackförbundet Teamsters i Kanada, som följt med på resan över Atlanten.
”IKEA kommer lida”
Flera internationella fackförbund, däribland nordiska transportarbetarfederationen och Handels, har ställt sig bakom Teamsters. Nästa tisdag planeras solidaritetsdemonstrationer i de hamnar runtom i världen där IKEA skeppar varor.
– När det här blir globalt, så kommer man att gå från solidaritet till handling. Det här kommer att påverka alla Ikea-varuhus världen över. De kommer att lida ekonomisk skada som aldrig förr, säger Grant Coleman.