Sysavs kraftvärmeverk i Spillepengen i Malmö. Foto: TT

Importerat avfall var radioaktivt

Uppdaterad
Publicerad

Det importerade oljeslammet som skulle ge Malmöborna värme och el var radioaktivt. SVT Nyheters granskning visar att stora mängder avfall importeras, men kontrollen är dålig och problemen många.

Oljeslam som köpts från Norge var tänkt att eldas i Sysavs kraftvärmeverk i Malmö. Efter en tre dagar lång transport från Norge kom lastbilen till Malmö. På ytan framstod allt som normalt. Men en kontroll visade att oljeslammet innehöll det radioaktiva grundämnet radium.

Kraftvärmeverket i Malmö är ett av få i Sverige som mäter om avfallet de får in är radioaktivt och när den norska bilen kom visade strålningsmätare på radioaktivitet.

#sopgranskning

– Det är ju inte alls bra. Men om vi har stoppat det och skickat tillbaka det till leverantören så har vi gjort de åtaganden som ligger på oss, säger Sysavs kommunikationschef Gunilla Carlsson.

Huva och andningsmask

Dokument som SVT Nyheter har tagit del av visar att Sysavs larmanordning mätte upp radioaktiv strålning från lastbilen på 7,3 meters avstånd. För att kunna kontrollera och hantera innehållet fick personalen klä sig i heltäckande skyddskläder med huva och andningsmask.

– Det är klart att det är ett bekymmer att det transporteras radioaktivt avfall. Det är något man måste titta på hur det gått till i avsändarlandet, säger Gunilla Carlsson.

Vi har kartlagt oljans ursprung. I dokumenten från Sysav står det att leverantören heter Indus Kjemisk Teknisk Fabrikk AS och det är också därifrån som kraftvärmeverket säger att oljan kommer. Men det är inte hela sanningen. 

Vill inte berätta

Företaget ligger några mil utanför Bergen i Norge. Vid första anblick ser det ut som ett litet garageföretag med slitna grindar och rostiga tankar på gården. Härifrån importerar ett av Sveriges största kraftvärmeverk sitt bränsle.

Under flera veckor söker vi förgäves kontakt med ansvariga och till slut får vi tag på dem. Då visar det sig att de bara är en mellanhand. Varifrån de fått den radioaktiva oljan vill de inte berätta.

– De här leden är så många. Jag kan inte berätta om de bakomliggande delarna, säger Rune Holmelid, kemiingenjör på Indus.

Var polisanmälda

Sysav i Malmö har aldrig kontrollerat leverantören på plats. Om de hade gjort det hade Sysav kanske fått veta att Indus tidigare varit polisanmälda för felaktig hantering av farligt avfall.

– Ingen platskontroll bedömdes behövlig. Vid tveksamheter brukar vi skicka en kemist för bedömning, skriver Gunilla Carlsson i en kommentar till SVT.

I nästan ett år förvarades det radioaktiva oljeslammet hos Sysav och det var först för några veckor sedan som det skickades tillbaka till Indus i Norge.

– Den behållare som innehöll radioaktivt material har förvarats enligt instruktionen och slutligen skickats tillbaka till avsändaren i maj 2015. Sysav har agerat helt i enligt med gällande lagar och instruktioner för uppkommen situation, skriver Gunilla Carlsson.

Fakta: Sysav

Sysav är en förkortning av Sydskånes avfallsaktiebolag. Företaget är samägt av 14 kommuner, Burlöv, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg, Vällinge, Ystad, Skurup, Sjöbo, Simrishamn och Tomelilla.  De främsta verksamheterna är insamling och bearbetning av avfall.

2013 importerade Sysav 66.932 ton avfall från Norge och Storbritannien.

Källor: sysav.se, företagets årsredovisning

TIPSA OSS

Vet du mer om det här? Eller känner du till någon annan miljöskandal? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sopgranskning

Mer i ämnet