• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Alexander Norén redo att chatta om dagens inflationsbesked. Foto: SVT

Inflationen stiger något – vad innebär det för konsumenten?

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom nya inflationsbeskedet som visar en svag ökning till 1,7 procent i juli enligt KPIF.

Enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén kan det bli en räntesänkning inom en snar framtid – men frågan är när? Och vad innebär det för bolånet? Ställ dina frågor i chatten!

Ekonomichatt med Alexander Norén

Pinnat inlägg

tack för mig, det var allt vi hann med just idag, Tack för så många bra frågor, ser fram emot att göra om detta snart igen! (och förlåt för skrivfel, det går snabbt på detta tröga tangentbord)

JP • Hej, hur ska man tänka med fonder och akier när det är svag ökning, kommer det fall eller gå upp

generellt sett: a inte penar på börsen du behöver inom 5-10 år. spara långsiktigt där. sov lugnt utan att bry dig om alla tillfälliga rus och ras.

Kexet • Vad tror man att räntan ligger på vid årsskiftet, enligt spekulativa prognoser? Och hur stor skillnad är det mellan riksbankens ränta och ränta som banker erbjuder för bolån?

marknaden "prisar in" en procentenhets sänkning totalt sett, fram till årsskiftet. Vilket skulle innebära 2,75% styrränta. Just nu är styrränta på 3,75%. Snitträntan hos många banker för bolån 3 mån är på cirka 4,40-4,50% just nu.

Joakim • Finns en chans till att hamna på 0% ränta igen?

eller ska vi säga "risk"? det är ingen sund ekonomi som har noll procent ränta. Även om det kan kännas gött för den högbelånade... Nej, låg sannolikhet för det. Men osvuret är bäst i denna värld av överraskningar

Anneli • Har en fråga ,Bankerna går med otroliga vinster,Lägger dom undan något till sämre tider,eller tar dom vinsten ,o litar på att skattebetalarna ,betalar sämre tider

det finns regler för hur mycket eget kapital de ska ha i kassan ifall det blir sämre tider. det är vad de måste förhålla sig till, anars är de fria att dela ut vinsten.

Crister Eriksson • Lönerna förväntas stiga och ge tillbaka köpkraft. Det talas inget om våra pensioner. Inhen kompensation?

olika delar av den allmänna pensionen räknas upp eller inte med inflationen. garantipensionen följer inflationen, inkomstpensionen räknas upp med inkomstutvecklingen i samhället, i linje med lönerna. Kolla på pensionsmyndigheten för mer info!

Bo • Det måste vara skillnad på ekonomi matte och KTH matte. Hur får man inflationen till 2 procent med alla prishöjningar

det beror på tidsperspektivet. på två år har maten blivit cirka 25% dyrare. På ett år har den "bara" blivit 1,1% dyrare (juli-juli). Inflationen man pratar om "2%" är årsförändringen.

Stina • Nåt tips till mig som är i stånd att ta mitt första bolån?

1. rörligt är utgångspunkten (har oftast lönat sig i längden). bind om du har tajta marginaler och inte skulle klara en räntechock. Du kan också "binda till dig själv" enom att spara mellanskillnaden på eget särskilt sparkonto du sedan kan ta av ifall räntan stiger. Gör den inte det, så har du kvar sparandet för dig själv istället för att ha betalat det till banken.

2. förhandla med flera banker/låneinstitut. låt dem konkurrera om dig som kund.

Niklas • Om kriget eskalerar och EU involveras, innebär det att räntor kommer höjas?

oj, den tanken vill jag inte tänka. Tror vi får större saker att oroa oss över då, än räntan. Det finns ingen anledning att den skulle stiga, bara för det. Det skulle vara om kriget skapade infation. Vilket det iofs historiskt tendera att göra i stater som "trycker pengar" för att finansiera sitt krig.

Karin • Man måste lägga om kosten och lära sig laga mat och baka.

Äta när man är hungrig och inte bara sugen….

inget ont som inte för något gott (eller ska vi säga "sunt"?) med sig...

Anders Nyman • Är det inte under RBs mål på 2%? Måste det alltid framställas som något negativt?

1,7 är mindre än 2, det är bra!

I juni låg inflationen enligt KPIF, som räknar bort bolåneeffekter, på 1,3 procent. Nu är siffran uppe på 1,7 procent.

Varför inflationen nu stiger något är för att man jämför med samma månad föregående år när man räknar ut inflationen. Det innebär att det kan bli tillfälliga månadsvariationer, som kan ha att göra med hur energipriserna utvecklar sig, förklarar Alexander Norén.

Inflationen ligger fortsatt under inflationsmålet på 2 procent men är ändå högre än den tippade siffran 1, 6 procent för juli.

Inflationsbeskedet: ”Enligt plan”

I maj sänktes styrräntan för första gången på åtta år. Nästa vecka ska Riksbanken presentera en ny styrränta. Alexander Norén tror på en fortsatt sänkning.

– På pappret är det verkligen dags att sänka räntan, eftersom inflationen fortsätter ligga under Riksbankens mål. Detta besked är att tolka som att allt går enligt plan, säger han.

USA:s inflationsbesked

På onsdagseftermiddagen svensk tid kom inflationssiffrorna från USA där inflationen sjönk till 2,9 procent i juli jämfört med 3,0 procent i juni.

Snittprognosen bland analytiker låg på 3,0 procent i juli, enligt en sammanställning gjord av Bloomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.