I Sverige har omkring 100 000 personer en intellektuell funktionnedsättning. Det är en grupp där valdeltagandet är lågt i förhållande till riket. Tidigare undersökningar visar att endast 40 procent av dem röstar, att jämföra med 87,18 procent av de röstberättigade i riksdagsvalet 2018. En av orsakerna är avsaknaden av anpassad information.
I en ny granskning som FUB, ett riksförbund för personer med intellektuell funktionsnedsättning, har gjort av partiernas arbete med digital information framkommer att bristerna är fortsatt stora hos flera av partierna. Detta trots att valet väntar runt hörnet.
Saknade lättläst text
De flesta saknar bildstöd, många har information som är svår att hitta och alldeles för lite material som är anpassat för den här gruppens behov. Ett parti hade knappt någon lättläst information alls, visade undersökningen.
– Det är ett stort digitalt utanförskap. Man stänger ute grupper, inte bara folk med intellektuell funktionsnedsättning utan även andra som kan ha svårt att förstå. Och det är inte demokrati att stänga ute folk, säger Therese Wappsell, som själv har en intellektuell funktionsnedsättning.
Brister på webbplatser
Vänsterpartiet saknade helt lättläst information när granskningen genomfördes, vilket de förklarar med att deras hemsida nu uppdateras. Något Judith Timoney, ombudsman på FUB, menar är för sent.
– Det är mindre än två månader före ett val och då kan man inte hänvisa till logistikproblem. Bra information till alla, inklusive dem som behöver lättläst. Det måste vara på plats innan valrörelsen är i gång.
Riksdagspartiernas resultat i undersökningen
Tillräckligt med information
Godkända: S, MP, C, L, M
Inte godkända: V, KD, SD
Lätt att hitta
Godkända: S, C, SD
Inte godkända: V, MP, L, M, KD
Bildstöd
Godkända: C
Inte godkända: V, S, MP, L, M, KD, SD
Källa: FUB