Lisbeth Jansson hörde av sig till SVT:s konsumentredaktion Plus efter att hon köpt en flaska Nygårda hallonsoda. I innehållsförteckningen fanns nämligen inte hallon med.
– Det är verkligen att lura folk med falsk marknadsföring, säger Lisbeth Jansson.
På flaskan står det att drycken innehåller färgämne från morot och svartvinbär.
– Men det är aromämnet i innehållsförteckningen som ger smaken. Det är fascinerande att det ens går att sälja hallonsoda utan hallon, säger Mats-Eric Nilsson, matjournalist och mångårig kritiker av vilseledande beteckningar av livsmedel.
SVT Play: Mats-Eric Nilsson: ”Aromämnen kan komma varsomhelst ifrån”
LÄS MER: Vaniljfusket: ”Man blir lurad”
”Har hetat hallonsoda i decennier”
Spendrups, tillverkaren av Nygårda hallonsoda, medger att hallon inte ingår i deras hallonsoda. Presschefen Rose-Marie Hertzman skriver i ett mejl till Plusredaktionen:
”Hallonsoda är en traditionell benämning som använts under flera decennier på denna typ av dryck. Vår bedömning är att läsk, precis som exempelvis godis, är en sådan produkt där konsumenten inte förväntar sig att frukt ingår. Därav har vi hållit kvar vid den traditionella benämningen Hallonsoda.”
Det finns tydliga regler om att namn på livsmedel måste hålla vad de lovar. Men enligt Livsmedelsverket får vissa livsmedel undantas och det är konsumentens förväntan på innehållet som avgör vad som är okej.
LÄS MER: Livsmedelsverket: ”Läsk måste inte innehålla frukt”
Låg mängd hallon även i andra märken
Plus har undersökt flera sorters hallonsoda: Premier Hallonsoda, som säljs på Willys och tillverkas av Axfood, Ica Hallonsoda, samt Coop Hallonsoda.
Alla dessa tre innehåller visserligen hallon, men mängden är anmärkningsvärt låg i alla tre: 0,2 procent koncentrerad hallonjuice. Företagen svarar Plus via mejl.
Coop:
”Vår hallonsoda är tillverkad enligt ett klassiskt recept och är likvärdig andra produkter på marknaden.
Den koncentrerade hallonjuicen i denna produkt är en smaksättare och vi anger mängden i ingrediensförteckningen. Enligt gällande livsmedelslagstiftning ska det som anges i produktens beteckning eller lyfts på annat sätt på förpackningen anges i mängd i ingrediensförteckningen om det är av betydelse för konsumentens val.”
Ica:
”ICA:s Hallonsoda är en läskedryck och i den har vi valt att bygga upp smaken främst med aromer, precis som andra kolsyrade drycker ofta är uppbyggda. Namnet Hallonsoda avspeglar smaken på produkten och därför har vi valt att kalla den det.”
Axfood:
”0,2 procent kan tyckas väldigt lite. Men då ska man veta att det är ett koncentrat (till skillnad mot juice). En stark smaksättare som gör att det verkligen smakar hallon. Vi följer helt den lagstiftning som är på området, med andra ord: det är från myndighetshåll okej att få kalla drycken för hallonsoda.”
Tipsa Plus!
Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.