• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Säpochef Klas Friberg när han tidigare i år presenterade SÄPO:s årsbok på kontoret i Solna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Inga säkerhetshotanklagade har fått rätt mot Säpo

Uppdaterad
Publicerad

Ingen som har pekats ut av Säkerhetspolisen, Säpo, som ett allvarligt säkerhetshot och som därmed riskerar att utvisas har lyckats vinna i en rättsprocess mot myndigheten. Det visar en genomgång av Sveriges Radio Ekot.

– Det är en otrolig uppförsbacke för den enskilde i de här fallen, säger Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, till Ekot.

Säpo kan enligt lagen om särskild utlänningskontroll, LSU, ansöka om att utvisa utländska medborgare som tros utgöra ett säkerhetshot mot landet, exempelvis i form av terrorbrott.

”Låga beviskrav”

Trots att den anklagade har möjlighet att överklaga är det ingen av de 40-tal som pekats ut sedan lagen infördes 1991 som har lyckats få rätt mot myndigheten i någon instans, enligt Ekots genomgång.

Enligt Dennis Martinsson beror det dels på att Säpo kan använda sig av bevis som den anklagade inte får ta del av och dels på att beviskraven är låga.

– Om man skriver beviskravet så att det räcker med att det kan befaras, då krävs det väldigt lite egentligen för att det beviskravet ska vara uppfyllt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.