Inga genombrott under tredje förhandlingsrundan i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Små framsteg, eller resultatlösa samtal? Även om det är något oklart vad som egentligen kom ut ur det senaste mötet mellan Kreml och Kiev står det klart att det inte innebar något större genombrott.

På måndagen, för tredje gången sedan den ryska invasionen av Ukraina, möttes de ukrainska och ryska förhandlingsdelegationerna i Belarus.

Strax efter klockan 15, svensk tid, twittrade delegaten Mykhailo Podolyak, rådgivare åt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, att mötet börjar ”om några minuter”. Drygt 3,5 timme senare var det avslutat.

Tidigare krav från Ryssland

”Små, positiva” signaler, twittrar Podolyak. Men inga egentliga genombrott ska ha skett och inga överenskommelser har nåtts, rapporterar Reuters. Och enligt Ryssland ledde samtalen inte något som ”signifikant förbättrar situationen”.

– Vi nådde inte dit vi ville och hoppas på resultat nästa gång, säger Vladimir Medinskij, den ryska delegationens chef, enligt AFP.

Inför samtalen sa Kremls talesperson Dmitry Peskov till Reuters att Ryssland stoppar invasionen omedelbart om Ukraina går med ett antal krav. Det handlar om samma krav tidigare: att Ukraina lägger ner sina vapen, ändrar sin konstitution för att garantera neutralitet, erkänner Krimhalvön som ryskt territorium samt erkänner utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk som självständiga och oberoende stater.

– Huvudsaken är att Ukraina upphör med sina militära aktioner. Då kommer ingen att skjuta, sa Peskov.

Ukraina har inte officiellt svarat på uttalandet, men kraven har tidigare avvisats.

”Inte acceptabelt”

Båda parter bekräftar i alla fall att man under mötet diskuterat humanitära korridorer. Detta för att möjliggöra för civila att fly undan strider och kraftig rysk beskjutning av stadskärnorna i södra och östra Ukraina.

Kreml har också föreslagit säkra passager, men inte till grannländerna i väst utan till Ryssland och Belarus, något Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshuk helt och hållet avvisat.

– Det här är inte ett acceptabelt alternativ, sa hon tidigare under dagen.

Vereshchuk fick medhåll från Frankrikes president Emmanuel Macron, som i en intervju med den franska tv-kanalen LCI kallade förslaget för hyckleri.

– Jag känner inte till många ukrainare som vill åka till Ryssland.

Helgens försök till en tillfällig humanitär korridor från hamnstaden Mariupol avbröts av de ukrainska myndigheterna efter rapporter om fortsatt beskjutning från ryskt håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.