Ännu ingen lösning på SAS-konflikten – nu fortsätter förhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

SAS och piloterna återupptog sina förhandlingar vid 10-tiden på fredagen. Men ingen överenskommelse har gjorts under dagen och förhandlingarna ska återupptas lördag förmiddag.

– Vi behöver sova lite nu, säger Henrik Thyregod, ordförande för den danska pilotföreningen, på väg ut från Näringslivets hus i Stockholm.

Strax före halv nio på kvällen meddelade SAS norska pilotförening att de ännu inte kommit överens med arbetsgivaren.

– Det tar tid. SAS drar sig tillbaka och lägger tid på sina saker och vi kanske gör detsamma. Det är en väldigt komplicerad process, säger Jan Levi Skogvang, ordförande för en av pilotföreningarna.

Det är på fredagskvällen oklart hur långt de har kommit framåt i förhandlingarna, men enligt den svenske medlaren Claes Strååt går samtalen framåt och båda parterna är inriktade på att göra upp.

– Det är väldigt många frågor, men vi tycker att vi har haft positiva samtal, säger Stråth

Han vill dock inte kalla fredagens samtal för något genombrott.

Medlaren Mats Wilhelm Ruland säger att parterna ska ha ett nytt möte på lördag klockan 10.

Drog sig tillbaks

SAS har under fredagen dragit sig tillbaka för att räkna på en möjlig lösning på konflikten. Det handlar om att säkerställa besparingar och intäkter i flygbolagets finansiella räddningsplan enligt Marianne Hernæs.

Att förhandlingarna har blivit så utdragna har gjort det till en utmaning att locka de nya investerare som SAS behöver.

– Det handlar om att få en investerare att investera i framtiden i SAS, säger hon på fredagskvällen.

SAS: Ny ”modell” ska bana väg för kompromiss

SAS förhandlingsledare, Marianne Hernaes, talade tidigare på dagen om en ny ”modell”, när hon var på väg in till förhandlingarna. Det handlar om en kompromiss, där SAS och piloterna ska mötas halvvägs i frågan om hur anställningsavtalen ser ut. Hon vill dock inte kommentera uppgiften i detalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.