Foto: TT arkiv

Ingen minskning av antalet tiggande EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

Antalet EU-migranter som tigger i Sverige är i stort sett oförändrat jämfört med för ett år sedan, visar SVT Nyheters nya undersökning. Detta trots avhysningar i kommunerna och att regeringens nationella samordnare för utsatta EU-medborgare lagt fram förslag till åtgärder.

Strax efter påsk fanns det, grovt uppskattat, mellan 3.900 och 4.700 tiggande EU-migranter i Sverige. Det visar SVT Nyheters stora undersökning till alla kommuner. Det betyder att det sannolikt är ungefär samma antal tiggande EU-migranter som för ett år sedan, när SVT Nyheter senast undersökte saken.

– Det kan mycket väl stämma, säger Martin Valfridsson, som varit regeringens nationella samordnare för utsatta EU-medborgare.

”Tillräckligt lönsamt”

Varför är det inga stora förändringar jämfört med ett år sedan?

– Min bedömning är att det fortfarande är tillräckligt lönsamt att tigga i Sverige. Och så länge det är det, fortsätter individerna att komma, säger han.

Fördubbling förra året

SVT:s undersökning strax efter påsk förra året visade på en fördubbling av tiggande EU-migranter på bara ett år. Då uppgav kommunerna att det vistades mellan 3.400 och 4.100 personer i kommunerna. I år är det fler kommuner som svarat i undersökningen. Därför blir det räknade antalet tiggande EU-migranter högre i år.

Samtidigt finns ett mörkertal eftersom 36 kommuner inte svarat. Så det mesta tyder på att antalet är ungefär detsamma som för ett år sedan.

Avhysningar och avspärrningar senaste halvåret

Flera kommuner har senaste halvåret fattat beslut att avhysa EU-migranter, till exempel Södertälje, Umeå och Malmö. Dessutom har rastplatser längs vägarna spärrats av för att stoppa campande EU-migranter. Regeringen har också tydligt signalerat att den vill göra det lättare att avhysa tiggare från andra EU-länder.

Eventuell ökning i Stockholm

Stockholm är en av kommunerna som svarat att antalet inte minskat. Kommunen uppskattar antalet till drygt 750 personer strax efter påsk. Stockholm talar även om en eventuell ökning jämfört med ett år sedan.

– Vi bedömer att antalet är ungefär lika stort som vid samma tidpunkt föregående år. Eventuellt har antalet ökat något. Anledningen till att det är svårt att säga exakt är att rörligheten i gruppen är mycket stor, säger Linn Hemmingsson, samordnare av frågor om utsatta EU-medborgare i Stockholm.

I Malmö och Göteborg har det inte heller skett några större förändringar jämfört med ett år sedan, uppger kommunerna. Malmö svarar att det handlar om 300 till 400 personer. I Göteborg mellan 400 och 500 personer, grovt uppskattat.

Många barn i Motala och Umeå

Flera kommuner berättar att det finns många barn bland de tiggande EU-migranterna. Motala uppskattar antalet till 80 vuxna och 20 barn.

– Under vintern minskade antalet. Detta berodde på att flertalet åkte tillbaka till sitt hemland under vinterperioden. I nuläget har flertalet återkommit, alternativt nya föräldrar med barn, berättar sektionschefen Jessica Röös Joutsen på kommunens socialkontor.

Även i Umeå är det många barn tillsammans med tiggande EU-migranter.

– I dagsläget är det 82 vuxna 28 barn, säger Ahmet Gümüscü som är samordnare i Umeå kommun.

”Djupt problematiskt”

Nationella samordnaren Martin Valfridsson, som lämnade sitt förslag till åtgärder 1 februari i år, är mycket bekymrad över situationen för barnen som är med de tiggande EU-migranterna.

– Det är djupt problematiskt att så många barn lever helt utanför välfärden. Samtidigt är det svårt för Sverige att själv ta ansvar för det här. Det kräver en lösning på EU-nivå.

Dina förslag tycks inte ha gett effekt?

– Mina två förslag var att folk borde skänka till hemländerna istället och att polisen borde agera mer mot olovliga bosättningar. Jag vet inte om det är så.

Minskar i 36 kommuner

Men SVT Nyheters undersökning visar också att antalet tiggande EU-migranter minskar i minst 36 kommuner. Helsingborg är en av dem.

– Helsingborg stängde en subventionerad camping som hållit öppen under snart ett år för en vecka sedan. 35 personer åkte då till Rumänien, säger Mattias Hennius som är presschef i Helsingborgs stad.

Flera kommuner berättar att de som kommer från Rumänien blivit färre, medan de som kommer från Bulgarien blivit fler.

Från Vellinge till Övertorneå

Undersökningen visar också att det nu finns tiggande EU-migranter i nästan alla kommuner, från Vellinge i söder till Övertorneå i norr.

Övertorneå, Ånge och Robertsfors är några kommuner som säger att det nu vistats tiggande EU-migranter där. Det gjorde det inte för ett år sedan.

Bara nio kommuner svarar uttryckligen att det inte finns tiggande EU-migranter där. En av dem är Storuman.

– Till och från har vi haft en till två personer som tigger utanför matbutikerna under våren 2016, men i dagsläget syns inte dessa personer till, berättar Annika Mörtselllm chef för individ- och familjeomsorgen i Storuman.

Drygt en vecka efter att hon svarat på undersökningen ringer hon och berättar att det är personer som tigger i kommunen igen.

Fakta: Så svarade kommunerna

  • 173 kommuner har svarat att antalet utsatta EU-medborgare (tiggare) är ungefär samma antal som för ett år sedan
  • 36 kommuner svarar att antalet minskat
  • 24 kommuner har svarat vet ej 
  • 16 kommuner har svarat att det ökat jämfört med ett år
  • 5 kommuner har svarat att det inte fanns några för ett år sedan

Mer om SVT:s undersökning

  • 254 av 290 kommuner svarade på SVT:s undersökning, 88 procent.
  • Socialcheferna fick grovt uppskatta antalet ”utsatta EU-medborgare (tiggare) som vistas i kommunen för tillfället”.  De fick också svara på om antalet förändrats jämfört med för ett år sedan.
  • Undersökningen gjordes strax efter påsk (4-11/4)
  • Fler kommuner har svarat i år jämfört med förra året då 241 av 290 svarade. Även den undersökningen gjordes strax efter påsk. Det innebär att det räknade antalet tiggande EU-migranter i år blir högre.
  • Det kan finnas en viss dubbelräkning då samma person kan röra sig mellan flera kommuner.
  • Samtidigt finns det sannolikt ett mörkertal eftersom 36 kommuner inte svarat på årets undersökning. Flera kommuner som säger att det vistas tiggande EU-migranter i kommunen har dessutom inte uppgett antalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.