Invandring och integration har sedan i höstas gått från att vara den femte viktigaste politiska frågan till den näst viktigaste. Var femte väljare, 20 procent, anser att detta område är den viktigaste samhällsfrågan. Bara skolfrågan är högre prioriterad bland väljarna, enligt en opinionsundersökning från DN/Ipsos.
Kristdemokraterna ser ut att ha vunnit sympatier för sitt utspel om bland annat tillfälliga uppehållstillstånd. Sju procent tycker nu att KD har den bästa flykting- och invandringspolitiken, jämfört med tre procent i augusti. Socialdemokraterna åtnjuter högst förtroende med 22 procent.
Låg profil
Alla fyra Allianspartier förändrar nu sin politik på det här området. Både KD och FP har föreslagit skärpningar av såväl bidrag som uppehållstillstånd. Socialdemokraterna har inte aviserat någon ändrad politik, vilket de kommer att behöva göra, enligt statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.
– Socialdemokraterna är det parti vars flykting- och invandringspolitik har starkast stöd i väljarkåren. Samtidigt har Socialdemokraterna, jämfört med allianspartierna, haft en låg profil i dessa frågor den senaste tiden, säger han till TT.
Ökad konkretion
– Socialdemokraternas låga profil i frågan kan innebära att många väljare ”önsketänker” och tror att partiets politik ligger nära deras egen uppfattning. En ökad konkretion från Socialdemokraternas sida kan därför innebära att en del väljare blir besvikna och i stället vänder sig till ett annat parti.
– Ur ett något längre tidsperspektiv bör Socialdemokraterna ändå presentera en mer utvecklad politik i flykting- och invandringsfrågan. Det finns sakpolitiska skäl för att förbättra integrationspolitiken, och strategiska skäl att visa väljarna de olika alternativ som finns mellan de politiska partierna inom ramen för en bibehållen generös flykting- och invandringspolitik, säger Ulf Bjereld.