”Internetbehandling är ett format som kan nå ut till fler personer”, säger Lina Lundström, psykolog och doktorand vid Karolinska institutet. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Stina Stjernkvist/TT

Nu får du hjälp mot tvångssyndrom över internet

Uppdaterad
Publicerad

Tvångssyndrom som OCD och dysmorfofobi är två relativt lättbehandlade diagnoser. Trots det är möjligheterna att få vård väldigt olika runt om i landet. Men nu har psykiatri i sydväst börjat med internetbehandling för hela landet.

– Det är egentligen samma sak som att träffa en psykolog på mottagningen, bara det att det sker över internet, säger psykologen Lina Lundström.

Så mycket som 400 000 personer i Sverige kan ha diagnoserna OCD och dysmorfofobi. OCD innebär att den drabbade har tvångstankar som utlöser olika tvångshandlingar för att kontrollera ångesten som tankarna ger. Det kan till exempel handla om att tvätta händer om och om igen enligt olika mönster.

Dysmorfofobi, BDD eller självupplevd fulhet som det också kallas, innebar att personen upplever så stort missnöje med sitt utseende att det skapar oro och ångest.

Behandling på internet effektivt

Båda diagnoserna behandlas med kognitiv beteendeterapi, KBT.

– Det är ganska många som blir friska av KBT-behandling, en tredjedel är botade efter 12 veckor och hälften mår väldigt mycket bättre, säger Lina Lundström, psykolog och doktorand vid Karolinska institutet.

Men det är väldigt olika möjligheter att få rätt vård det går att få runt om i landet. Enligt forskning vid Karolinska institutet är KBT-behandling över internet lika effektivt som vanlig behandling där patienten träffar en psykolog.

– Det som är problemet är att de här behandlingarna, inte finns tillgängliga för alla. Alla får inte den behandlingen som vi vet fungerar. Internetbehandling är ett format som kan nå ut till fler personer, säger Lina Lundström.

Mejlkontakt med psykolog

För att få behandling över nätet anmäler patienterna sig själva genom 1177 Vårdguiden. Under behandlingen har patienten kontakt med psykologen via mejl, men först måste de komma till en första utvärdering på Huddinge sjukhus. I framtiden hoppas dock Lina Lundström att de som bor långt bort ska kunna få ett första möte med en psykolog över videolänk.

Men riskerar inte det här att göra att bara de patienter som kan uttrycka sig i skrift får behandling och att man kanske missar dem som behöver det mest?

– Man måste ju se till olika patientgrupper, som har olika typer av behov. Internetbehandling är en del av vårdutbudet. Det ska inte ersätta det som andra personer kanske behöver, eller det grad av stöd en väldigt svårt sjuk patient som kanske inte kan uttrycka sig eller ta till sig den här behandlingen behöver, säger Lina Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.